Plenkovića čeka kazna zbog kršenja izborne šutnje, evo i kakva

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je jutros nakon dolaska na izborno mjesto, usprkos izbornoj šutnji, dao prilično opširnu izjavu.

“Danas je lijep dan, dobro smo raspoloženi i optimistični. Nadam se da će građani glasati za Hrvatsku u kojoj se poštuje Ustav i ustavni red, za Hrvatsku koja pripada zapadnom i transatlantskom demokratskom krugu. Pozivamo da se Hrvatska vodi ozbiljno i pouzdano i da se Hrvatska vodi sigurno. Ja sam uvijek za to da što veći broj hrvatskih građana iskoristi svoje pravo. To je jedno lijepo građansko pravo.

Prvo ću popiti jednu kavu s prijateljima na Črnomercu, nakon toga ću se družiti sa suprugom i djecom, obilazili smo sve hrvatske gradove i županije, a onda ćemo navečer u Westinu dočekati rezultate. Da nema podrške supruge, sigurno ne bi bilo ovako dobro”, rekao je Plenković pa dodao: “Mi poštujemo Ustav.”

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

‘Mi smo uvijek pokazivali vodstvo’

Plenković tu nije stao već je počeo govoriti što je njegova Vlada napravila u nekoliko proteklih godina: “Što se tiče regionalne stabilnosti, mi smo uvijek pokazivali vodstvo. Mi smo ostvarili svoje strateške ciljeve, ušli smo u NATO, EU, eurozonu i Schengen, ostaje zaokružiti to članstvom u OECD-u. Pomažemo i Bosni i Hercegovini, radi Hrvata koji su tamo konstitutivan narod, ali želimo razvijati odnose sa svim susjedima.



Mi smo u mandatu pokazali kako se vodi uključiva politika prema manjinama, pa tako i srpskoj manjini, od elementarnih stvari kao što su voda i struja pa do uključenosti u političke procese. Lijepo je vidjeti kad svi manjinski zastupnici dižu ruku za Zakon o hrvatskom jeziku.

“Na BiH gledamo jako pozitivno, to je nama susjedna zemlja. Za nju se zalažemo gotovo onako kako se zalažemo za Hrvatsku. Podržavamo cjelovitu BiH i Daytonski sporazum. Želimo da se riješi vječno pitanje Hrvata u BiH. Te poruke kao Dodikove se stalno ponavljaju, to nije ništa novo. Razgovaramo sa svima i šaljemo poruke stabilnosti i funkcionalnosti, to je važno za BiH, pa i za mir u regiji. Zalažem se za dijalog”, zaključio je.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bez novčane kazne

Izborna šutnja traje večeras do 19 sati i zatvaranja birališta. Za vrijeme izborne šutnje zabranjene su svaka politička promidžba kandidata, stranaka i koalicija, nagovaranje birača da glasuju za određenu opciju, kao i objavljivanje procjena izbornih rezultata, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe.

Za kršenje izborne šutnje zakon nije propisao novčane kazne, no Državno izborno povjerenstvo (DIP) je kao i na prethodnim izborima pozvalo izborne sudionike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju.

Zanimljivo je da za EU izbore za kršenje šutnje imamo kazne od 2.500 do 30.000 eura, a za puno kompliciranije parlamentarne izbore kazne ne postoje.

Poslali smo upit DIP-u da nam odgovori je li došlo do kršenja izborne šutnje u slučaju premijera Plenkovića, a objaviti ćemo ga čim ga dobijemo.

Komentari