PLENKOVIĆEV ADUT ZA OBNOVU STIGAO NA RAZGOVOR! Evo koga premijer želi vidjeti u svome timu

Damjan Tadić/Cropix

Šef Hrvatskih cesta Josip Škorić viđen je jutros u Banskim dvorima, a kako piše televizija N1 razlog njegovog dolaska u Vladu jest ponuda Andreja Plenkovića. Naime, premijer Škorića želi vidjeti u svom timu kao ministra graditeljstva.

Posve je jasno da je dosadašnji ministar Ivan Paladina na izlaznim vratima, pitanje je dana – neki smatraju i sati (popodne je sjednica predsjedništva HDZ-a) – kada će napustiti Vladu, no neslužbeno doznajemo kako Škorić ipak neće doći umjesto njega.

Navodno Škorić ne pokazuje pretjerani interes da preuzme trenutno najosjetljiviji resor. Iako iza sebe, kao predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, ima uspješno završen projekt Pelješkog mosta i solidne reference za ministra, ovo je ipak (pre)vruć krumpir koji ne želi primiti u ruke.

Stranački vojnik koji Plenkoviću smije reći ‘ne’
No, Škorić je među rijetkim HDZ-ovcima koji Plenkoviću smiju reći “ne”, jedan od utemeljitelja osječkog HDZ-a, a za osječki stranački ogranak podmetnuo leđa u najtežim danima nakon raskola s Branimirom Glavašem.



No, i Plenković ima svoje adute. Od Škorića, kao “stranačkog vojnika” očekuje da podmetne leđa za stranku, a kako ovog Osječanina smatraju strujom bližoj Olegu Butkoviću, Plenković ujedno ima priliku da još jednog pripadnika “neslužbene stranačke opozicije” dovede u Vladu i na taj način utiša nezadovoljnike. Inače, na mig Andreja Plenkovića Škorić je prije šest godine “miniran” kao kandidat za predsjednika gradskog HDZ-a.

Žena na čelu obnove?
Kao mogući kandidati za Paladininog nasljednika još otprije se spominju Damir Šantek i Dunja Magaš. Šantek trenutno vodi HDZ-ov stranački odbor za graditeljstvo, a široj javnosti poznat je kao bivši ravnatelj Državne geodetske uprave. Iza sebe ima i neslavnu epizodu s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa koje mu je svojedobno odrezalo kaznu zato što je Uprava poslovala s tvrtkom Geosoft, na čijem je čelu njegov vjenčani kum.

Šansu da postane “prva žena obnove” ima i državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva Dunja Magaš, također članica HDZ-a. Ona ja nakon uhićenja Darka Horvata formalno već vodila ovaj resor, ali joj Plenković tada nije ukazao povjerenje već se okrenuo Paladini.

 

Komentari