Počela akcija premještanja i neutralizacije mine iz riječke luke

Foto: MATIJA DJANJEŠIĆ/ARHIV/CROPIX

Oglašavanjem sirene početka opasnosti u nedjelju ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija premještanja i neutralizacije zaostale protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata iz riječke luke.

Kako je najavljeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, minu će se plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zaljevu i neutralizirati.

Uoči akcije provedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuirano oko 500 stanara.Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizirala privremeni smještaj, a manji dio smješten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su pripremljeni ležajevi i okrepa.

Obustavljen je rad svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

Tijekom subote su s parkirališta u zoni opasnosti premještena parkirana vozila i sva plovila s putničke obale u riječkoj luci, a Riječki zaljev zatvoren je za plovidbu.

Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Područje uz riječku luku radi sigurnosti je podijeljeno na crvenu zonu neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuirani stanari i žutu zonu.

U crvenoj su zoni ulice oko Putničke obale, od Trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U crvenoj zoni onemogućen je sav promet pa cestovni teče tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Stanarima u žutoj zoni preporučeno je da ne borave na otvorenome, ni uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Neutralizacija mine očekuje se u popodnevnim satima, a završetak akcije bit će obilježen sirenama prestanka opasnosti.

U riječkoj je luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja otkrivena protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata, koja dosad nije bila uočena jer je dijelom ukopana u muljevito morsko dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije moguće uništiti na tom mjestu pa se provodi plan premještanja i neutralizacije, u kojemu sudjeluju Stožer civilne zaštite Grada Rijeke, Policijska uprava primorsko-goranska, Regionalna protueksplozijska jedinica Rijeka, Grad Rijeka, komunalne i druge službe.

Komentari