Počelo asfaltiranje Pelješkog mosta

Prvi metri asfalta postavljeni su na most Pelješac!

Radnici kineske kompanije CRBC u utorak su od sredine mosta, odnosno stupa broj sedam, krenuli s postavljanjem prvog sloja asfalta u smjeru kopna. Riječ je o asfaltu debljine od 4 centimetra, piše Jutarnji.hr.

imageFoto: Hrvatske Ceste

Na fotografijama  se vide prvi metri asfalta na ovom najvećem infrastrukturnom objektu u Hrvatskoj. Kako saznajemo u Hrvatskim cestama prvi sloj je specifičan jer je riječ o lijevanom asfaltu. On je otporniji na prodiranje soli i vode te će dugotrajnije štititi konstrukciju mosta. Riječ je o asfaltu koji se proizvodi u Hrvatskoj. U Hrvatskim cestama navode kako bi kompletno asfaltiranje mosta trebalo biti završeno do kraja mjeseca studenog. Paralelno s asfaltiranjem mosta započelo je i montiranje konstrukcije burobrana na mostu te postavljanje elektroinstalacije na mostu. Kineska kompanija angažirala je i alpiniste iz Omiša koji zaštitnim premazom boje betonske stupove mosta.



Na cesti koja će od mosta voditi prema Jadranskoj magistrali tvrtke Strabag i CBRC, svaka na svom dijelu, rade poslove prema zacrtanom planu. Na budućem odmorištu Komarna kineska tvrtka ugrađuje sanitarne instalacije. S druge strane mosta, Kinezi imaju obvezu izgradnje dijela ceste od mosta prema čvoru Brijesta. Trenutno su u tijeku zemljani radovi.

Prema planu, rok za završetak mosta Pelješac je veljača sljedeće godine. Tada bi osim mosta trebala biti završena i spojna cesta od mosta do Jadranske magistrale. Sa završetkom izgradnje mosta trebao bi se poklopiti završetak izgradnje čvora Brijesta. Očekuje se da bi promet od Jadranske magistrale preko mosta prema Pelješcu mogao krenuti u ožujku sljedeće godine.

Promet dijelom nove pelješke ceste, od mosta do čvora Prapratno, trebao bi krenuti početkom sljedeće turističke sezone.

 

Komentari