Počeo očevid požarišta u osječkoj tvrtki Drava International

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Počeo je očevid požarišta u osječkoj tvrtki za preradu plastike Drava Internatonal, gdje je 4. listopada buknuo katastrofalni požar uskladištene plastike, izvijestila je u utorak Policijska uprava osječko-baranjska.

Očevidom, koji se odvija u krugu tvrornice, u osječkom prigradskom naselju Brijest, počeo je jutros u osam sati, rukovodi zamjenik općinskog državnog odvjetnika.

Uz očevidnu ekipu PU-a sudjelovat će vještaci zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić”, inspektori zaštite od požara i drugi stručnjaci, navode u policiji.

Požar na otvorenom prostoru u tvrtki Drava International buknuo je 4. listopada poslije ponoći, a u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.



Zbog velikih količina dima provođena su stalna mjerenja kvalitete zraka i koncentracije štetnih spojeva, a u županijskom Stožeru Civilne zaštite u ponedjeljak su izvijestili da ipak dolazi do drastičnog pada svih detektiranih spojeva pa je kvaliteta zraka puno bolja.

Zbog preventivnih razloga nastava u školama u Osijeku i okolnim mjestima, koja su bila zahvaćena dimom s požarišta, u ponedjeljak je bila odgođena, a Stožer je odlučio da se od utorka odvija normalno.

U Dravi International su izrazili sumnju u mogućnost vanjskog utjecaja na izbijjanje požara, vlasnik tvrtke Zvonko Bede ustvrdio je kako tvrtka posluje prema zakonu, uz sve potrebne certifikate, i izrazio sumnju da je požar podmetnut.

U Upravi su također odbacili tvrdnje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića da su imali uskladišteno znatno više od 20.000 tona plastike, za što je tvrtka imala dozvolu.

Zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je stanje velike nesreće i Vladi uputila zahtjev za proglašenje ekološke katastrofe.

Komentari