Nastavnici stigli Markov trg, bijesni su: ‘Ovako nas sramote, vlada nas optužuje za politikanstvo’

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Danas je u Zagrebu održan prosvjedni skup Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Preporoda za, kako su naveli, pravedne koeficijente i društveni položaj znanosti i obrazovanja.

Prosvjednici su u 11,30 sati krenuli u povorci preko Trga bana Jelačića – Radićevom – Zakmardijevim stubama – Strossmayerovim šetalištem – Dvercem i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga.

 

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Tvrtko Smitan o stavu sindikata

“Ova reforma svih reformi pretvorit će se u epohalan promašaj. Fiskalno država stoji jako dobro, imamo privilegirani pristup jeftinom europskom novcu, nitko ne spori potrebu za povećanje plaća, preživjeli smo pandemiju, potrese, politika ima volju povećati plaće, a ovo što imamo na stolu je rezultat. Kako ne biti frustriran. I onda znate što? Posebno me ljuti kada nam kažu da svima nekako rastu plaće i zašto smo nezadovoljni, kažu nam da ne gnjavimo kada im ukažemo ne koeficijent koji se ne da pravdati”, rekao je Smitan.



“Znate što ćemo sada? Ono što kažete, ne možemo dopustiti ovakvu poziciju, ne želim da obrazujemo loše đake koji će sutra biti što? Političari možda? Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj loši đaci vladaju, neću gledati mlade suradnike kako rastu u tom okruženju, a posebno ne želim da ih loši đaci otjeraju iz ove zemlje. Zato poručujemo Vladi, vi ste na potezu, imate dovoljno vremena, znate da imate novaca. Mi u sindikatu ćemo napraviti sve što možemo da glasno skrenemo pažnju, dugujemo to građanima koji nas plaćaju. Politici ne dugujemo ništa”, zaključio je.

Profesor Marković: Ministre, ne obmanjujte javnost

Profesor Predrag Marković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu: “Dragi znanstvenici, kolege, nastavnici, prijatelji, hvala vam što ste došli… Zašto ste došli prosvjedovati kad vam rastu plaće? Jeste li pohlepni? Jeste li ispolitizirani? Da, vlada nas optužuje za politikanstvo. Došli smo zbog još jedne prevare, jedne nepravde i jednog poniženja…Ministre, nemojte obmanjivati javnost, konzultacija nema, nije ih ni bilo. Niste smjeli dozvoliti da se ovakva uredba objavi. Sjećam se ministra Primorca, ponio se časno, ostavku je kuvertirao ako neće rasti plaće nastavnicima, slijedite njegov primjer”, poručio je prosvjednicima.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Učitelji bijesni: Nismo dovoljno dobri da prođemo ovuda

“Ovako sramote profesore, mi nismo dovoljno dobri za put ovom cestom, nego da se za prvorazredne građane otvori put, za aute”, rekao je jedan prosvjednik aludirajući na činjenicu da moraju proći uskim Zakmardijevim stubama prema Markovu trgu, umjesto da ih puste Radićevom.
Foto: Zagreb,info

‘Postići ćemo svoje kada krene štrajk’

Jedan prosvjednik rekao je da dolazi iz Osnovne škole u Lipovljanima, no ne vjeruje da će se danas išta riješiti ovim prosvjedom. Umjesto toga, kaže da očekuje štrajk.

“U konačnici vjerujem da ćemo uspjeti, ali danas ne, nego za dva tjedna, kada krene štrajk”, tvrdi. Druge se prosvjednice slažu, idu do kraja, danas će biti teško išta postići, prenosi Dnevno.hr

Foto: Dnevno.hr

 ‘Zalijepili su nas za dno’

Djelatnica Osnovna škola Vugrovec – Kašina Danijela Saraf za Dnevno.hr je rekla:

“Znamo svi da je 1,97 najniži mogući koeficijent, bilo kome u javnom sektoru s visokom stručnom spremom. Ispada da je naš posao neodogovoran, o složenosti nećemo pričati, ispada da ga svatko može s ulice obavljati, uvijek smo bili pri dnu, ali sad su nas zalijepili za dno pa nas je i socijala pretekla, dvoje u istoj ustanovi imaju različite koeficijente za isti posao, nepravda je na svakom koraku, smatramo da se dostojanstvo vraća i plaćama”, rekla je

Foto: Dnevno.hr/Zagreb.info
Foto: Dnevno.hr/Zagreb.info

 

 

Komentari