Počinje sudski proces protiv Dodika: Svi prigovori odbijeni

Darko Tomaš/Cropix

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o odbacivanju svih prigovora odvjetnika Milorada Dodika na nedavno potvrđenu optužnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Optužnica tereti Dodika, kao i Miloša Lukića, vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Dodikovi odvjetnici su tvrdili da kazneno djelo za koje je Dodik optužen ne postoji jer je Schmidt nelegalan. Odbijanjem svih prigovora počinje sudski proces Dodiku, piše Dnevni avaz. Prvo će biti zakazano izjašnjenje o krivnji, a zatim glavni pretres, koji će voditi sudac pojedinac.

Odbijeni zahtjevi
Ranije su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove obrane za izuzećem sutkinje Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila i sada je odbila prigovore. Budući da je za ovo kazneno djelo propisana kazna zatvora manja od pet godina, Dodiku će suditi sudac pojedinac. No tko će on biti, izabrat će se nasumično, točnije bira ga sustav za automatsko upravljanje predmetima na sudovima.

Podsjetimo, visoki predstavnik Schmidt poništio je zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH. Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS-a.



 

Komentari