POČINJE U PONEDJELJAK! Prva faza popisa stanovništva, sve završava do 17. listopada

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

U pripremi Popisa stanovništva koji počinje u ponedjeljak, 13. rujna, korištene su dobre prakse iz prijašnjeg popisa, a konzultirani su kolege iz Estonije, Bugarske i Slovenije koji imaju korisna iskustva u pitanjima pripreme popisa i korištenja podataka iz administrativnih baza podataka, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u petak u organizaciji Državnog zavoda za statistiku (DZS) i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

“Digitalizacija popisa, prva faza, pokazala se kao prednost u novom normalnom dobu. Svakako će 13. rujna ući u povijest hrvatske statistike kao datum kad su u potpunosti napušteni papirnati obrasci popisnog upitnika. Popis stanovništva 2021. najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Podaci koji se prikupljaju popisom nužni su za provedbu gospodarskih, socijalnih, demografskih politika te znanstvenih istraživanja. Cilj popisa je utvrditi podatke o broju te prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim i drugim obilježjima”, rekla je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istaknuto je kako se popis sastoji od dvije faze, a građani će odlučiti na koji će način biti popisani. U prvoj fazi samopopisivanja, koja se, podsjetimo odvija od 13. do 26. rujna, građani će samostalno moći popisati sebe i članove svog kućanstva prijavog u portal e-građani. Pravilo samopopisivanja je jedna vjerodajnica jedno kućantvo. Ako se više članova u kućanstvu koristi portalom e-građani, popisuje samo jedan član.

U drugoj fazi na teren izlaze popisivači

“U drugoj fazi popisa, terenskog popisivanja, u razdoblju od 27. rujna do 17. listopada na teren izlaze popisivači, njih nešto manje od 8000, koji će u osobnom intervjuu sa stanovništvom popisati sve jedinice koje se nisu popisale u prvoj fazi. Oni će također uzeti kontrolnu šifru od kućanstava koja su se samostalno popisala tijekom portala e-građani. Iznimno, ako se u stanovi da do 17. listopada nisu popisane sve jedinice, razdoblje popisivanja ćemo produžiti do 29. listopada”, istaknula je Lidija Brković.



Dodala je kako se “popis 2021. provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa”.

“Što se tiče popisnog upitnika, on sadrži identifikacijske podatke, tri pitanja koja se odnose na kućanstva, 20-ak pitanja o stanu te 38 pitanja za svaku osobu. Trajanje popisivanja ovisi o broju članova kućanstva te podacima koji se daju”, zaključila je Lidija Brković.

Komentari