Počinju pregovori za sastavljanje Vlade

Foto: Damjan Tadić / Cropix

Po završetku parlamentarnih izbora nijedna stranka nije imala potrebnih 76 ruku za sastavljanje vladajuće većine u Saboru, pa su stranke krenule u pregovore i licitiranja za sastavljanje nove hrvatske Vlade. 

Prema svemu sudeći najizgledniji je dogovor između HDZ-a koji je osvojio 61 mandat i Domovinskog pokreta koji je dobio 14 (od čega je jedan Mislava Kolakušića koji odbija dogovor s HDZ-om), ali će im trebati i glasovi manjinaca. S druge strane, ljevica je i dalje daleko od formiranja većine. Najizglednije je da će Domovinski pokret i HDZ formirati vladu iako postoji i kamen spoticanja, a to je SDSS i Milorad Pupovac. Domovinski pokret ni pod koju cijenu ne želi njih u vladi iako su do sada bili Plenkovićevi partneri. Druga opcija su novi izbori, a treća opcija, iako vrlo neizgledna, formiranje vlade oko SDP-a i Zorana Milanovića. U međuvremenu je Ustavni sud u petak zabranio Milanoviću da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku što je dodatno zakompliciralo stvari.

Pojavila se i ideja o anti-HDZ-ovskoj vladi ujedinjene oporbe koja bi u godinu dana osigurala poštenije izbore i raspustila se. Opcija je i formiranje Sabora te donošenje zakona bez vlade. Taj plan podržavaju Fokus i Možemo. Predjednik HDZ-a Andrej Plenković, upitan o suradnji s Domovinskim pokretom iz kojeg su često prije izbora upućivali teške riječi HDZ-u, jučer je rekao: ‘Prije izbora je jedno, a poslije izbora drugo, Čini mi se da su naglo smanjili intenzitet svojih javnih komentara. Sad dolazimo u fazu stvaranja parlamentarne većine. Ja sam poruku birača doživio kao – ok, dobri ste, ali malo se korigirajte. Uvažit ćemo realnost, a to je da su zastupnici dobili ozbiljan broj glasova i da s njima moramo pronaći modalitet suradnje.’

Novinari su ga pitali mogu li surađivati s DP-om ako njihov uvjet ostane da u većini nema SDSS-a? “Mi smo tek u fazi preliminarnih pregovora. Formirali smo pregovarački tim, dobili smo informaciju i da i oni formiraju tim i da rade na idejama svojih novoizabranih zastupnika”, rekao je i dodao: ‘Oko tri strateške teme se možemo pronaći. Što se nas tiče, nastavit ćemo suradnju sa svim manjinskim zastupnicima, a kad precizno definiramo stav DP-a, pronaći ćemo rješenje da funkcionalnost većine i briga o manjinama bude takva da svi budu zadovoljni.’ Na kraju je komentirao i komentare iz SDP-a, Možemo i Mosta: ‘Gubitnici u nekoj potpunoj iluziji imaju zakonodavnu agendu, neće se dogoditi. Nisam puno govorio proteklih dana, imao sam smrtni slučaj, bio sam u Bruxellesu. Vidim da se razvio debatni klub gubitnika. Sada moram govoriti više, govorit ću svaki dan’.



Foto: Vlado Kos / CROPIX

Domovinski pokret napravio pregovarački tim

U ponedjeljak navečer u središnjici Domovinskog pokreta održala se sjednica Predsjedništva stranke.

“Ono što je ključno jest to da je Domovinski pokret jedinstven. Brusimo još neke točke našeg programa, a to su: poštivanje nadzora državne granice, ne SDSS-u u Vladi, nulta tolerancija na ilegalan ulazak migranata, dio reatifikacije Istanbulske konvencije… Ispod toga ne idemo”, poručio je glavni tajnik Josip Dabro i dodao: ‘Razgovarali smo danas neformalno s predstavnicima HDZ-a, SDP-a, Mosta. Sutra ćemo sjesti i početi razgovore sa svima osim SDSS-a i Možemo!. Naš pregovarački tim činit će Penava, Radić, Dabro i Barna.’

Politički analitičar Jerko Trogrlić smatra da HDZ i Domovinski pokret imaju zajedničke interese, ali i da nikome nisu u interesu novi izbori. “I jedni i drugi imaju zajednički interese – formiranje vlasti. Sve ide prema tome, a gdje ima volje ima i načina. Realno je da svjetonazorski bliske stranke, a Domovinski pokret želi ući u vlast, da uđu u vlast i to jedino mogu s HDZ-om. Treba detektirati što netko ne može podnijeti – Domovinski pokret ne može podnijeti SDSS u vladi, Plenković ne može formirati vladu bez manjina, liberali se ne žele naći u vladi bez manjina, i to je početna točka. Interes formiranja stabilne vlade u interesu je svih i vlast nudi dosta prilika da se svatko u njoj može pronći. Predizborna žestoka retorika i ova danas bitno je različita”, rekao je Trogrlić za N1 televiziju. Smatra da bi se DP pomirio i s činjenicom da SDSS podržava novu vladu iz parlamenta, samo da nisu u vladi. Kaže da ne vidi nijedan politički faktor koji želi novi izbore.

“Možemo su ostvarili dvostruko bolji rezultat nego na prošlim izborima. Za njih je desna vlada i loša situacija SDP-a dobar položaj da se ojačaju. S druge strane je DP koji je ostvario ozbiljan rezultat nakon rastanka sa Škorom. I na trećoj strani je Most koji je stranka koja na koncu ne može ni sa kim – s ljevicomm ima velike razlike, s HDZ-om ne mogu jer funkcioniraju na antihadezeovskoj platformi. Ako ta tri faktora ne žele izbore, a da ne govorimo o HDZ-u, nikome novi izbore ne donose nešto dobro, osim možda Peđi Grbinu i SDP-u. Kad je tako, onda je izvjesno da će se dogovor dogoditi”, zaključuje Trogrlić.

Plenković o razgovorima s DP-om: ‘Prije izbora je jedno, a poslije izbora drugo’

Komentari