Podignuta optužnica protiv još jednog pripadnika Vojske Republike Srpske

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u utorak optužnicu protiv Jugomira Marčetića, nekadašnjeg pripadnika vojske Republike Srpske, zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora, uključujući likvidaciju 20 bošnjačkih civila.

Kako je priopćeno, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine optužio je Marčetića da je za vrijeme širokog i sustavnog napada vojske Republike Srpske (VSR), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice kao pripadnik VRS- sudjelovao u napadu i postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

Precizira se da je u ljeto 1992. godine u mjestu Zecovima tada 24-godišnji Marčetić sudjelovao u napadu kada je tijekom operacije i nakon nje ubijeno najmanje 150 osoba. Gotovo cjelokupno stanovništvo protjerano je i zatočeno u zloglasnim prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Optuženi Marčetić tereti se da je osobno sudjelovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubojstvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz prijedorskog sela. On je po istim navodima sudjelovao i u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.



Tužiteljstvo BiH je najavilo kako će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem oko 80 dokaznih materijala.

Čelnik udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba optužen za genocid u Srebrenici

Podsjetimo, ranije u utorak objavljeno je da je podignuta optužnica za genocid protiv čelnika udruge koja okuplja bivše pripadnike vojske bosanskih Srba Milomira Savčića. 

Savčić (60) je predsjednik udruge pod nazivom “Boračka organizacija Republike Srpske” (BORS) koja je svojevrsna produžena ruka entitetske vlasti.

Čelnik udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba optužen za genocid u Srebrenici

Komentari