Podolnjak: Incijativa građana ima, ali radilo se o zahtjevima za stvaranjem novih općina

O reformi lokalne samouprave govori se već dulje od dva desetljeća, praktično od njezina ustroja devedesetih godina. No sustav, premda skup i disfunkcionalan, svih ovih godina ostao je nedirnut.

Hrvatska je i dalje jedna od najcentraliziranijih država Europe, a prevelik broj financijski neodrživih općina ograničava razvoj zemlje, jer se vlade bez obzira bila HDZ-ova ili SDP-ova, nije se usudila ozbiljno uhvatiti u koštac s ovim problemom.

Ministarstvo uprave više je puta izradilo projekte i strategije u kojima su se razbacivali izrazima poput “optimizacije”, koje su pretpostavljale spajanje općina i smanjenje ili povećanje njihovih ovlasti međutim sve te strategije i planovi završavali duboko po ladicama ministarstva do nekih boljih vremena.

Općine u Sjedinjenim Država se samoukidaju

Za razliku od hrvatskih jedinica lokalne samouprave koje nastaju binarnim djeljenjem, u Sjedinjenim Državama financijski neodržive općine s pohlepnim vodstvom ukidaju građani na referendumima.



Pa je tako stanovništvo dviju općina u američkoj saveznoj državi Ohio izašlo je na birališta i izglasalo ukidanje svojih općina. Dogodilo se to kao rezultat nezadovoljstva zbog lokalnih nameta.

Kako pišu lokalni mediji iz Cincinnatija, obližnja mjesta Newtonsville i Amelia samoubila su svoju lokalnu samoupravu na referendumu. 68 posto stanovnika gradića Amelia, koji broji oko 5.000 stanovnika, glasalo je za ukidanje općine. U Newtonsvilleu, selu s 400 stanovnika, na referendum je izašlo samo 99 ljudi i rezultat je bio tijesan (53:46), prenosi Liberal.hr.

Ovo nisu prvi takvi slučaji u Ohiju. Tijekom posljednjih godina to je učinilo još 13 općina, svi iz istog razloga – nisu htjeli plaćati lokalne namete za upravu i službenike.

Što će se sada dogoditi s ukinutim općinama? Amelia će se podijeliti na dva dijela koji će se pripojiti dvjema susjednim općinama, a Newtonsville će se u cijelosti pripojiti susjednoj općini.

Podolnjak: Nisam čuo za takav slučaj u Hrvatskoj

Saborski zastupnik, ustavnopravni stučnjak i član saborskog Odbora za Ustav Robert Podolnjak za portal Otvoreno komentirao je mogućnost samoukidanja općina referendumom iniciranim od strane građana.

“Imali smo primjere konzultativnih referenduma oko promjena administrativnog ustroja, ali te referendume je inicirala Vlada”, rekao je Podolnjak.

Međutim, motivacije su tada bile druge. U našem slučaju je uglavnom država ta koja ide prema ukidanju općina, i to uz otpor stanovništva.

“Europska povelja o lokalnoj samoupravi propisuje da se kod svake promjene, spajanja i odvajanja mora na neki način konzultirati stanovništvo, iako ne precizira kako”, objašnjava Podolnjak.

Upitan mogu li građani sami inicirati referendume o općinama, rekao je da inicijativa koje dolaze od građana ima, ali u suprotnom smjeru. “Tu radilo o zahtjevima za stvaranjem novih općina ili o izdvajanju naselja iz jedne općine u drugu”, rekao je Robert Podolnjak za Otvoreno.hr.

Komentari