POJAVILE SE LAŽNE NOVČANICE EURA! Policija upozorila građane: Evo kako ih prepoznati

Foto: Pixabay

Policijska uprava brodsko-posavska objavila je upozorenje građanima. U policijskoj postaji Nova Gradiška zaprimljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje u trgovini koristila filmski rekvizit od 10 eura.

Zbilo se to u ponedjeljak, 2. siječnja, na području Općine Nova kapela.

Kako je to počinitelju pošlo za rukom, nije poznato, no policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare.

Još jedan slučaj plaćanja lažnom novčanicom zabilježen je u prosincu na području Slavonskog Broda. Taxi usluga plaćena je novčanicom od 50 eura koja je bila filmski rekvizit.



“Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe te će nastojati iskoristiti priliku i “ubaciti” lažnjak. Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju”, objašnjavaju iz PU brodsko-posavske.

Kako biste lako provjerili autentičnost novčanice HNB preporuča četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

“Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euro novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe”, objašnjavaju iz Hrvatske narodne banke.

 

 

Komentari