Poljska i Ukrajina tvrde da se borci iz skupine Wagner nalaze u Bjelorusiji

Foto: Instagram

Borci iz skupine Wagner stigli su u Bjelorusiju iz Rusije, rekli su u subotu ukrajinski i poljski dužnosnici, dan nakon što je Minsk priopćio da su plaćenici obučavali vojnike te zemlje jugoistočno od prijestolnice.

– Wagner je u Bjelorusiji, rekao je Andrij Demčenko, glasnogovornik ukrajinske granične službe, u izjavi objavljenoj na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Dodao je da je u Bjelorusiji primijećeno kretanje “odvojenih skupina” iz Rusije.

Neki Wagnerovi borci su u Bjelorusiji najmanje od utorka, rekla su Reutersu dva izvora bliska borcima.

Bjelorusko ministarstvo obrane objavilo je u petak video na kojem se vidi, kako je rečeno, borce Wagnera koji podučavaju bjeloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviči.



– Wagnerov prelazak u Bjelorusiju bio je dio dogovora kojim je okončan pokušaj pobune te skupine u lipnju nakon preuzimanja kontrole nad ruskim vojnim stožerom, marširanja na Moskvu i prijetnje uvlačenjem Rusije u građanski rat, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin nije viđen u javnosti otkako je kasno 24. lipnja napustio južni ruski grad Rostov na Donu.

Zamjenik ministra koordinatora specijalnih službi Poljske Stanislaw Zaryn rekao je da Varšava također ima potvrdu prisutnosti Wagnerovih boraca u Bjelorusiji. Trenutačno ih može biti nekoliko stotina, rekao je Zaryn na Twitteru.

Komentari