POLUDIO ZBOG PRESUDE Pukovnik neugodno prozvao pravosuđe zbog zločina u Baćinu: Priznajte koliko krvnika ste oslobodili

Screenshot

Vrhovni sud jučer je potvrdio presudu Županijskog suda u Rijeci za ubojstva najmanje 75 civila 1991. u Baćinu u blizini Hrvatske Dubice. Sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojba i krajinske milicije u odsutnosti su osuđeni na kazne od 15 do 20 godina zatvora.

Ta presuda bila je nepravomoćno izrečena još 2013., no potvrđena je tek sada, nakon sedam godina. Ovakav način procesuiranja, nikako se ne sviđa pukovniku HV-a Ivici Pandži – Orkanu:

‘Ovo je lakrdija’

“Kao i uvijek, radi se o lakrdiji jer je ova presuda izrečena u odsutnosti okrivljenih. Hrvatsko ‘krivosuđe’ u ovom predmetu obmanjuje javnost stvarajući privid da nešto čini. Treba podsjetiti da krvnici koji su osuđeni u odsutnosti postanu dostupni imaju pravo na ponovno suđenje!”, kazao je Orkan za Otvoreno i dodao:

“Ovim putem pozivam predstavnike pravosuđa da javnosti iskreno daju podatak o broju oslobađajućih presuda u takvim slučajevima”, rekao je ogorčeno.



Ivica Pandža – Orkan je, podsjetimo, veći dio svog života posvetio razotkrivanju zločina u Baćinu koji se po broju žrtava smatra najvećim ratnim zločinom nakon Ovčare. Njegovim je zalaganjem otvoren Spomen – dom baćinskim žrtvama, a zbog Orkanovog inzistiranja i prozivanja, tek prošle godine su se pojavili najviši predstavnici hrvatskih vlasti.

Krici s Une

Kada je s Olujom došlo do oslobođenja, u ožujku 1997. u Baćinu je pronađeno golemo stratište, druga po veličini masovna grobnica u Hrvatskoj. Pronađeno je 56 tijela, izmasakriranih bagerom koji ih je nemilosrdno prevrtao pa je većina tijela nađena bez udova i odsječenih glava. Idućeg mjeseca, u travnju, identificirano je 36 osoba: njih 31 bilo je iz Dubice, a pet iz Cerovljana, ti su ljudi dostojno pokopani, dok preostalih 20 NN osoba počiva u zajedničkoj grobnici u Dubici. Žrtve su umirale danima. To su potvrdili vještaci koji su radili na ekshumaciji, ali i iz iskaza svjedoka s druge, bosanske strane rijeke Une koji su rekli da su  danima čuli vapaje s hrvatske obale. Iz iskaza  ranijih svjedoka i sa srpske strane saznalo se da su tijela najmanje 56  ubijenih Srbi nakon likvidacije ostavili na mjestu zločina, a neke pobacali u  Unu.

Komentari