PORAZNI REZULTATI Značajno smanjen broj transplantacija organa, i Hrvatska je među zemljama s najizraženijim padom

Pixabay

Osobe koje na životu može održati jedino transplantacija organa s čežnjom iščekuju kada će se to dogoditi. No, situacija s transplantacijama i nije tako sjajna u doba pandemije koronavirusa pa je prema istraživanju Europskog društva za transplantaciju organa, provedenog u 22 zemlje, zaključeno kako je broj transplantacija organa značajno smanjen.

Među zemljama s najizraženijim padom nalazi se i Hrvatska.

Rezultati su objavljeni u časopisu Lancet i pokazuju da je u prosjeku broj transplantacija na globalnoj razini pao za 15 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije Covida-19.

“Prvi val pandemije imao je razoran učinak na dostupnost organa u mnogim zemljama, produljio je liste čekanja i doveo do značajnog broja izgubljenih života”, rekao je glavni autor studije Olivier Aubert, nefrolog na Odjelu za nefrologiju i transplantaciju bubrega u pariškoj bolnici Necker.



Dodao je kako je istraživanjem utvrđena snažna korelacija između porasta broja zaraženih u pojedinim zemljama i pada broja transplantacija.

Transplantacija organa posebno je oštro pala u Japanu gdje je zabilježeno 67 posto manje transplantacija, zatim u Hrvatskoj i Mađarskoj po 37 posto te u Brazilu 29 posto.

Ipak, postoje zemlje u kojima su promjene bile male. Tako su u Švicarskoj transplantacije pale samo za jedan posto, u SAD-u za četiri posto, a u Norveškoj za sedam posto.

Komentari