Portugal će poslati tenkove Leopard II Ukrajini; Antonio Costa: Pregovaramo i s Njemačkom, evo i zašto

Foto: Twitter

Portugal će poslati tenkove Leopard II Ukrajini, rekao je u subotu premijer Antonio Costa, ne precizirajući koliko.

Costa je dodao da je Portugal u pregovorima s Njemačkom za nabavu dijelova potrebnih za popravak određenog broja neispravnih tenkova Leopard koji se nalaze u portugalskom inventaru oružja.

“Trenutno radimo na tome da možemo isporučiti neke od naših tekova”, rekao je Costa novinskoj agenciji Lusa tijekom putovanja u Srednjoafričku Republiku.

“Znam koliko će tenkova biti (poslano u Ukrajinu), ali to će biti objavljeno u odgovarajuće vrijeme”, dodao je.



Admiral António Silva Ribeiro, zapovjednik portugalskih oružanih snaga, rekao je prošli mjesec da Portugal ima 37 tenkova Leopard II, ali su lokalni mediji naširoko izvješćivali da je većina neispravna.

Portugal radi s Njemačkom na nabavi dijelova potrebnih za popravak tenkova koji nisu operativni, rekao je Costa, dodajući kako se nada da će ih isporučiti Ukrajini do kraja ožujka.

Ministarstvo obrane priopćilo je da neće komentirati “operabilnost oružja i sustava opreme” iz sigurnosnih razloga.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je ranije ovog tjedna da će zemlja primiti 120 do 140 zapadnih tenkova u “prvom valu” isporuka od koalicije 12 zemalja.

Kijev je dobio obećanja Zapada da će isporučiti glavne borbene tenkove kako bi se obranio od ruske invazije punog opsega, a Moskva ulaže goleme napore da postigne postupni napredak u istočnoj Ukrajini.

Komentari