‘POSTOJI MOGUĆNOST ZA MIR U UKRAJINI’ Dok Rusija prijeti eskalacijom sukoba, Macron vjeruje da je moguće postići sporazum

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je rekao da vjeruje da postoji mogućnost za mir u Ukrajini, čak i nakon što je Rusija upozorila da bi sukob mogao eskalirati.

Na konferenciji u Rimu, čija je svrha tražiti načine za promoviranje mira u svijetu, Macron je rekao da postoji vjerojatnost za mir.

“U nekom trenutku će se pojaviti. I u određenom trenutku, s obzirom na to kako se stvari razvijaju, i kada ukrajinski narod i njegove vođe odluče o uvjetima, mirovni sporazum može biti postignut s drugom stranom“, dodao je Macron.

Francuska stalno ističe da je važno da zapadni diplomatski kanali do Moskve ostanu otvoreni otkako su ruske snage započele invaziju na Ukrajinu 24. veljače.



Sukob se približava “nekontroliranoj eskalaciji”
Rusija je u nedjelju raketama i bespilotnim letjelicama gađala ukrajinski grad Mikolajiv, a Moskva je rekla da se sukob približava “nekontroliranoj eskalaciji”.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je u nedjelju o situaciji u Ukrajini raspravljao u zasebnim telefonskim razgovorima s francuskim i američkim kolegama Sebastienom Lecornuom i Llyodom Austinom i s ministrima obrane Velike Britanije i Turske.

Šojgu je, bez da je pružio dokaze, rekao da bi Ukrajina mogla eskalirati s „prljavom bombom“ – konvencionalnim eksplozivom, oko kojeg je postavljen radioaktivni materijal.

Ukrajina ne posjeduje nuklearno oružje, a Rusija je rekla da bi mogla zaštititi ruski teritorij svojim nuklearnim arsenalom, prenosi Dnevno.hr

 

Komentari