‘POSVOJENOJ DJECI SE GUBI SVAKI TRAG’ Čičak o slučaju Zambija: Riječ je o skupini organiziranih osoba koje provode kriminal s djecom

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak od početka izbijanja afere tvrdi da je riječ o trgovini djecom s kojom su bili upoznate i hrvatske institucije, ali ništa nisu učinile da se to prekine.

Kazao je da riječi zambijskog tajnika nisu ništa posebno i da je on slično govorio za hrvatsku javnost.

“Očigledno je da je riječ o skupini organiziranih osoba u sprovođenju transgraničnog kriminala s djecom. Drugo, važno je naglasiti da se taj skup na kojem je govorio zambijski državni tajnik dogodio ne u Zambiji nego u sjedištu UN-ovog Odbora za prisilne nestanke u Ženevi i to na međunarodnoj konferenciji. To samo potvrđuje da je Hrvatska doživjela ozbiljan međunarodni politički šamar. To će tako dugo trajati dok se Hrvatska ne otrijezni i doista ne prestane s manipulacijama osnivanjem komisije koja neće otkriti ništa. Dakle, kao što je rekao Winston Churchill, ako hoćeš gurnuti problem pod tepih, osnuj komisiju. I to se kod nas dogodilo. Mi i dalje ne znamo koliko je djece iz afričkih zemalja, a to su Etiopija, Botswana Kongo došlo u Hrvatsku. Koliko je djece došlo ovim pravcem, a koliko je djece došlo preko našeg konzulata u Francuskoj, s obzirom na to da je za Kongo nadležno naše veleposlanstvo u Parizu”, rekao je za Teleskop.

Upitan je kako tumači to da su hrvatske vlasti naivno ili možda jako smišljeno stale u obranu uhićenih Hrvata u Zambiji? Brane ih pod svaku cijenu.



“Nije to naivno, to je smišljeno. Još uvijek nismo saznali koji su suci donosili rješenja u Hrvatskoj, koji sudovi i kakvu su odgovornost snosili suci koji su donosili odluke, a oni moraju snositi posljedice jer nigdje nema košuljice spisa u kojima se čuvaju dokumenti o posvojenju. Postoji međunarodna obveza po kojoj to moramo imati i čuvati”, rekao je Čičak.

“Postavljam pitanje što rade naše službe. Poznato je da se dijelu djece gubi svaki trag. I to u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova znaju. Ja to pouzdano znam. Zašto šute”, upitao je.

Upitan je znači li to da posjeduje informacije da se gubi trag nekoj djeci koja su došla u Hrvatsku?

“Tako je. Ja o tome govorim već više od mjesec dana”.

 

Komentari