Potvrđena optužnica protiv hrvatskog župana: Tereti ga se za zlouporabu položaja i krivotvorenje službenih isprava

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je danas USKOK-ovu optužnicu koja zagrebačkog župana Stjepana Kožića tereti za zlouporabe sa županijskim novcem. Sumnja se da je zlorabio položaj i ovlasti te krivotvorio službene isprave za troškove reprezentacije s početka 2020. godine

USKOK tvrdi da je sporne troškove podmirila županija iako se radilo o Kožićevim privatnim troškovima.

Prema optužnici Kožić je početkom siječnja 2020. kao župan Zagrebačke županije, koristeći autoritet svog položaja, zatražio od pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu. USKOK navodi da je na taj način počastio medicinsko osoblje povodom svog izlaska iz te bolnice, prenosi Dnevno.hr.

U pitanju je Klinička bolnica Merkur koju je Kožić napustio 8. siječnja 2020. nakon operativnog zahvata.



Inače, Kožić u posljednje vrijeme ima zdravstvenih problema te brojni politički akteri pikiraju mjesto čelnog čovjeka županije.

Optužnicom je obuhvaćeno i ono što je uslijedilo kada je USKOK naložio izvide protiv Kožića. Župan je, sumnja se, kako bi prikirio malverzacije sa županijskim novcem, odnosno kako bi prikrio neosnovano raspolaganje sredstvima iz proračuna Županije, tijekom izvida ovjerio i potpisao lažnu izjavu.

Radilo se, navodi se u optužnici, o dopisu Zagrebačke županije USKOK-u prema kojem je sporni trošak plaćen za “ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta”. Lažni dopis Kožić je i dostavio USKOK-u. Zbog toga je optužen za krivotvorenje službenih isprava. Kožić je dugogodišnji župan koji je bio visokopozicioniran u HSS-u, a sada ima svoju vlastitu stranku.

 

Komentari