POTVRĐENO SEDAM NOVIH SLUČAJEVA U HRVATSKOJ Beroš: Ušli smo u treću fazu; Capak: Zagreb neće u karantenu

Zeljko Puhovski / CROPIX

U 9 sati počela je konferencija na kojoj se Nacionalni stožer obratio medijima i javnosti pri čemu su izvijestili o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

‘Imamo sedam pozitivnih novih bolesnika pa je ukupan broj zaraženih 56 u Hrvatskoj. Učinjeno je 835 testiranja, 15 je još u obradi. Jasno je da ulazimo u treću fazu, a ona uključuje mobilizaciju zdravstvenog sustava. Te mjere su polučile rezultate.”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je naveo i da je troje pacijenata ozdravilo tako da se može smatrati da je broj zaraženih u Hrvatskoj trenutno 53.

“U ovom trenutku struka vodi glavnu riječ”, poručio je Beroš te zamolio da se ne donose nikakve ishitrene odluke.



Zagreb neće u karantenu

Iako je zagrebački krizni stožer u nedjelju uputio prijedlog  da se Zagreb stavi u karantenu, da se zatvore lokali i ograniči radno vrijeme trgovina, iz nacionalnog stožera su poručili da za to trenutno nema potrebe.

Krunoslav Capak je dodao da nije dobro da se sve zatvori i da se svi samoizoliramo.

“Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati na dnevnoj bazi Stožeru i vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne”, komentirao je Capak rigorozne mjere koje je predložio zagrebački krizni stožer.

“Epidemiološka situacija je još uvijek dobra. Imamo skoro 9 000 osoba u samoizolaciji. U Europi taj broj puno brže raste. Naš je cilj da taj broj zaraženih bude što manji”, dodao je Capak.

“Problem koronavirusa je široki socijalni problem, ne samo zdravstveni. U kontaktu smo i s našim kolegama i okruženje Hrvatske i na razini EU kako bi stvorili jedan okvir da može sve teći ograničeno. Osnovno je da se zadrže tokovi za dostavu robe, opskrbe. Na tome smo vrlo intenzivno radili”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Komentirao je i kakva je situaciju s osobama koje se ne pridržavaju pravila u samoizolaciji:

“Do sada su detektirane 174 dojave , nešto više od 40 je prijavljeno. Nije poanta u kažnjavanju, ali ako ne ide drugačije nećemo se toga libiti jer javno zdravlje na prvom mjestu”, dodao je.

Od sedam novozaraženih najveći broj ih je iz Zagreba.

“Jedan je iz Rijeke, jedan iz Karlovca te pet iz Zagreba, a među njima je i liječnik s Rebra”, rekao je Beroš.

Ministar Beroš potrvrdio: Liječnik s Rebra zaražen koronavirusom, u samoizolaciji je još 11 djelatnika

Važno je pripremiti zdravstveni sustav za veći broj bolesnika

“Liječnik na rebru je jučer intervijuiran u samoizolaciji i saznali smo sve njegove kontakte koji bi mogli biti zaraženi. Naišli smo na jednu vrlo organiziranu situaciju. Kontakata je bilo, bolest je takva. Nismo zatvorili taj odjel jer je ekipa koja je bila u kontaktu s oboljelim otišla kući i došla je druga ekipa”, poručio je Capak.

“U KB Dubrava nam je iskrsnuo malo veći problem, detektiran je veći broj kontakata sa zaraženim pa nećemo moći to evakuirati. Klinička slika svih naših bolesnika u ovom trenutku je blaža. Vjerojatno ćemo u skorije vrijeme imati nekoga tko će imati teže simptome, a znate da su moguće i druge mogućnosti”, poručio je Beroš.

“Imamo planove kad se popune kapaciteti infektoloških odjela, možete biti sigurni da imamo odgovor ako dođe do većeg broja bolesnika”, dodao je.

“Važno je pripremiti zdravstveni sustav koji će biti spreman za veći broj slučajeva i za teže slučajeve”, istaknuo je Capak.

Sve dosadašnje mjere pokazale su se uspješnima i pomažu u tome da se ne dogodi talijanski slučaj, a o tome svjedoče i brojke u Hrvatskoj koje su znatno niže nego u ostatku Europe.

Iz stožera su zamolili javnost da se pridržavaju mjera za održavanje osobne higijene te da se izbjegavaju socijalni kontakt što je više moguće.

Beroš: Hrvatska ulazi u treću fazu obrane od koronavirusa, mobilizirat ćemo cijeli sustav

Komentari