Zagrmjelo iznad Zagreba, danas je povijesni dan: Milanović i Plenković drže govor

Goran Mehkek/Cropix

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiglo je prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea i to dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura.
Svečani doček višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea održava se u Vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu, a svečanosti zajedno prisustvuju predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.
Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za ovo su se mjesecima obučavali.
Ronald Gorsic/Cropix

Pratite uživo na našem portalu:

14:22 Milanović: Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku

“Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao. To će nam dobro služiti. Ovo je prilika da se podsjetimo onih s kojima je počeo Anušić, ekipa iz Čepina koja je prva branila hrvatsko nebo. To su bili hrabri ljudi koji su odlučili uzeti što je naše, ti prvi dečki koji su preletjeli, preteča su današnjih dečki. Hrvatski piloti, hrabri ljudi, Rudof Perišin je poginuo, dali su od sebe čudo i sve. Dužni smo i Danijelu Boroviću, koji je prvi doveo u Hrvatsku borbeni zrakoplov 1992. Protiv njega je i dalje na snazi optužnica za ratne zločine, dužni smo to riješiti. Tu prošlost ne smijemo zaboraviti, u sadašnjici imamo modernu tehnologiju. Ovi avioni su jedni od najboljih u svijetu, vidim ih kao buffet sa stola s kojeg ne možemo pojesti sve, Hrvatska vojska je zrakoplovstvo i još toga. Na porinuće brodova čekamo godinama, to je trebalo biti gotovo 2018. godine. To nam treba, bez toga nismo pomorska zemlja, treba nam streljivo, u cijelom svijetu je stanje nesigurno. Moramo voditi računa o svojim interesima, da nabavimo još Panzer haubica.

Ronald Gorsic/Cropix

14:20 Govori Jandroković

Govor drži predsjednik Sabora Gordan Jandroković drži govor, Milanović i Plenković sada sjede jedan kraj drugog, no razina ignoriranja je dosad neviđena.



 

 

14:10 Plenković: Hvala Krstičeviću, hvala i Banožiću

Puna su srca svih na ovom zajedničkom i velikom ostvarenju, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom, ušli smo u Dassault obitelj Rafalea, to mijenja našu ulogu u okviru NATO saveza i EU. Hvala svima koji su osam godina radili na ovom projektu. Želim zahvaliti Damiru Krstičeviću, pojasnio si koliko je važno donijeti strateške odluke. Koliko je bilo zahtjevno, vidjeli smo u prvom pokušaju kada F-16 Barack nije došao u Hrvatsku, no nismo se pokolebali, krenuli smo u drugi proces. Hvala i Banožiću, u čijem mandatu smo nabavili ove zrakoplove. To je bio zahtjevan proces. Ovo je neponovljiv trenutak, ovi avioni će čuvati naše kopno i more sljedećih 40 godina, bit ćemo respektabilna vojna sila. Ovo se ne događa svaki dan”, rekao je Plenković.

Ronald Gorsic/Cropix

14:00 Hrvatski državni vrh je na svečanosti u povodu dolaska Rafalea. U prvom redu sjede među ostalim Andrej Plenković i Zoran Milanović, a između njih je Gordan Jandroković. Više pročitajte OVDJE.

13:57 Prvi se svima obratio general bojnik Michael Križanec, prenosi N1.

“Među nama su oni koji su najzaslužniji za ove avione koji će braniti naše nebo. Među nama su i branitelji koji su gradili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i branili domovinu. Oni su vjerovali. Među nama su i najviši politički državnici, ali i vojni dužnosnici i domoljubi. Među nama, nažalost, nisu oni koji su poginuli za ovu zemlju”, rekao je.

“Hvala svima koji su zaslužni za ovo i davali nam podršku, mi ćemo biti spremni ispuniti vašu vjernost i biti ćemo domovini vjerni”, dodao je.

Okupljenima se potom obratio i Richard Lavaud, predstavnik tvrtke Dassault Aviation i Gael Diaz de Tuesta, ravnatelj Uprave za naoružanje (DGA) Ministarstva obrane Francuske, kao i Fabien Guillaume Edmond Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u RH.

13:25 Plenković rekao da je svima srce puno, a onda dobio pitanje o Milanoviću

“Ostvarili smo san, puno je srce svima”, rekao je Plenković. No, na pitanje o Milanoviću i jesu li se pozdravili kratko je presjekao: “Ne”.

13:17 Premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović i šef Sabora Gordan Jandroković došli su do prihvatnih hangara i pozdravili pilote koji su u Hrvatsku dovezli Rafale.

Predsjednik Milanović popeo se na jedan od zrakoplova i razgledavao ga nekoliko sekundi.

Ronald Gorsic/Cropix

13:00 Šest borbenih zrakoplova Rafale se nakon slijetanja parkiralo u hangare u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Ugašeni su motori Rafalea, koji su oko 12 sati ušli u hrvatski zračni prostor.

Goran Mehkek/Cropix

12:42 – Svih šest Rafalea sletjelo je na Pleso.

Sletjelo je svih šest Rafaelea na Pleso. Pozdravili su ih članovi hrvatskog državnog vrha, uključujući predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

12:34 – Prvi Rafale sletio je na Pleso. Rafalei dolaze pojedinačano zbog oblaka, radi se o radarskom razdvajanju.

12:32 – Prvi Rafale preletio je iznad aerodroma, nakon čega se začuo glasni pljesak. Sada slijeće njih pet.

Goran Mehkek/Cropix

12:29 – Šest Rafalea trenutno prelijeću iznad Zagreba.

12:23 – Predsjednik Zoran Milanović je stigao na Pleso i tradicionalno se pozdravio s počasnom bojnom, Andrej Plenković još nije tu. Sam svečani program još nije počeo, čekaju se Rafalei koji bi trebali sletjeti za tri minute. Počela je padati slaba kiša.
Ronald Gorsic/Cropix

12:15 Čeka se Milanović

U zračnoj bazi Pleso zasad se od političara mogu vidjeti Zdravko Marić, Zlatan Hasanbegović, Arsen Bauk te glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić, što znači da bi i predsjednik Milanović uskoro trebao stići. Tu je i umirovljeni vojni pilot Ivica Ivandić, kao i Branko Borković, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske poznat po svom ratnom nadimku Mladi jastreb.
Ronald Gorsic/Cropix

Komentari