POVJERENJE GRAĐANA U PRAVOSUĐE JE NARUŠENO! Kažu da je stanje u DORH-u loše te da je Hrvoj-Šipek smijenila Marušić po nalogu političkog vrha

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Povjerenje građana u pravosuđe odavno je narušeno, a više detalja o mišljenju građana donosi istraživanje Promocije plus za RTL.

U institucije povjerenja nemaju, a ne vjeruju ni službenim obrazloženjima ostavke. To bi bilo ukratko, a ovo su konkretni podatci.

Da je izrazito ili uglavnom loše stanje u DORH-u smatra više od 62 posto (62,1 posto) anketiranih. Za petinu ono je osrednje (21,7 posto), a dobro je za niti četiri posto (3,8 posto) ispitanika.

Neslaganje Marušić s Hrvoj Šipek?
Znamo da je sada već bivša šefica USKOK-a morala otići, službeno jer za nesreću njenog vozača, šefica DORH-a nije znala. Premijer je tvrdio da je sve to interna stvar Državnog odvjetništva.



Image
Foto: Rtl

Ipak vi mislite drugačije pa većina, 27 posto (27,9 posto) vas kaže da je riječ o političkoj smjeni koju je provela Zlata Hrvoj-Šipek upravo po nalogu političkog vrha.

Da je ostavka Vanje Marušić iznuđena, a službeni razlog je tek izgovor, smatra to petina anketiranih (21,8 posto).

Foto: Rtl

Slijedi još nekoliko odgovora koje su ispitanici dali. Neslaganje Marušić s nadređenom Hrvoj-Šipek (10,5 posto), a zatim je tu i loš rad na čelu USKOK-a (9,1 posto). Ispitanici smatraju i da su u pitanju osobni razlozi (4,1 posto) koji s poslom nemaju baš nikakve veze, a čak 25 posto ne zna što reći na ovo pitanje (25,1 posto). Malo je onih koji ne žele odgovoriti (0,9 posto).

Foto: Rtl

Utjecaj politike na DORH i USKOK
A kakav je utjecaj politike na USKOK i DORH? Podaci su zabrinjavajući! Da je on visok ili čak izrazito visok smatra više od dvije trećine sudionika ovog istraživanja (68,7 posto). Da postoji, ali je osrednji misli oko 14 posto (13,8 posto), a da utjecaja politike na tijela progona nema ili je on mali, vjeruje manje od 8 posto (7,7 posto) anketiranih.

Nešto više je onih koji nemaju što reći ili jednostavno ne znaju (9,8 posto). Ovakav izraz nepovjerenja prema institucijama koje su među ključnima u državi, alarm je da je nešto ipak trulo i da stvari treba mijenjati, ali za to treba i političke volje jer je činjenica da čelnu osobu DORH-a bira isključivo većina u Saboru.

Foto: RTL

Komentari