Poznato i tko će zamijeniti Banožića na mjestu ministra: ‘U obranu Hrvatske uključio se 1991., ranjen je 1993.’

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u 15:30 u Banskim dvorima obratio se javnosti o prometnoj nesreći ministra obrane Marija Banožića. U nesreći je poginuo vozač kombija (40), a Banožić je teže ozlijeđen. Nadodao je kako je ministar razriješen dužnosti, te da će na tu funkciju sada stupiti Brigadni general Zdravko Jakop, prenosi Dnevno.hr.

“Razriješio sam Banožića”, rekao je. Kazao je da je ovlastio državnog tajnika da obavlja dužnosti ministra ministra obrane.

Završio Ratnu školu
Brigadni general Zdravko Jakop stekao je zvanje magistra inženjera prometa. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te stekao stupanj magistra znanosti. U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, a završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike te civilno osoblje iz članica NATO-a i partnerskih zemalja (PfP, ICI, MD i dr.).

Foto: Dragan Matic / CROPIX

U obranu suverenosti Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kad prelazi u 7. gardijsku brigadu. Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI).



Predavač je na Ratnoj školi OSRH «Ban Josip Jelačić» na temama iz područja međunarodnih odnosa i sigurnosti, a autor je nekoliko članaka, priručnika i knjiga koje se bave ratnom i braniteljskom tematikom.

Komentari