Pravobraniteljica za djecu: Pozivam sve da učinimo sve što je u našoj moći da nastava ostane u razredu

Helenca Pirnat Dragicevic. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Još nas samo vikend dijeli od početka nove školske godine. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević djeci je zaželjela mnogo radosti u učenju i druženju s vršnjacima, roditeljima da ih što lakše prate kroz proces obrazovanja, a učiteljima što skoriju normalizaciju uvjeta u kojima se odvija nastava.

“Nadam se da je pred nama jedna dobra školska godina, u kojoj ćemo se najviše baviti odgojno-obrazovnim potrebama i izazovima djece nakon gotovo dvije godine pandemije, a najmanje prilagodbom na nove izvanredne situacije”, rekla je Helenca Pirnat Dragičević.

Naglasila je kako će se u ponedjeljak više od 33 tisuće prvašića sa svojim roditeljima i skrbnicima uputiti u škole diljem Hrvatske.

“Djeci tada počinje uzbudljivo i novo razdoblje učenja i osobnog razvoja pa je važno da im već prvi dan pokažemo kako je škola mjesto na kojem se mogu osjećati sigurno, prihvaćeno i podržano”, istaknula je pravobraniteljica za djecu.



Nakon ljetnih praznika i ostala djeca nastavljaju svoje obrazovanje u još jednoj školskoj godini u koju, nažalost, ponovno ulazimo s epidemijom koronavirusa.

“I u ovoj školskoj godini molim djecu i roditelje za strpljenje jer smo još uvijek u epidemiološki nepovoljnoj situaciji. Vjerujem da ćemo s većom stopom procijepljenosti odraslih i uz poštovanje epidemioloških zaštitnih mjera ući i u predvidljiviju fazu nošenja s Covidom-19. Pozivam da svi poduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se nastava odvija u razredu”, naglasila je Helenca Pirnat Dragičević.

Govorila je i o tome kako početak svake školske godine svima nudi priliku za drugačiji start. “Utjecaj učiteljica i učitelja, stručnih suradnika pa i ravnatelja na svako dijete je neprocjenjiv. Osigurajte djeci poticajno okruženje i radost odlaska u školu jer znaju da ih tamo čekaju odrasli koji navijaju za njihov obrazovni i odgojni uspjeh”, rekla je.

Pozvala je sve škole da aktivno rade s vijećem učenika te da iskoriste taj mehanizam participacije da djecu pouče aktivnom sudjelovanju u donošenju odluka koje ih se tiču.

“Djeci će to pomoći da unaprijede svoje socijalne vještine, steknu veće samopouzdanje te da bolje razumiju i poštuju druge. Djeca koja su aktivna u svojoj školi, bit će aktivna kasnije i u društvu”, zaključila je pravobraniteljica za djecu.

Komentari