Pred zastupnicima SDP-ov prijedlog o pobačaju na zahtjev: Pobačaj mora biti legalan, besplatan i dostupan

Dragan Matic / CROPIX

U srijedu se nastavlja 16. sjednica Hrvatskog sabora.

Saborski zastupnici trebaju raspraviti četiri točke dnevnog reda, među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan.

SDP-ovim zakonskim prijedlogom, o kojem će se zastupnici očitovati poslijepodne, uređuje se pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

“Za nas to nije svjetonazorsko pitanje kao za HDZ ili znanstveno kao za Živi zid, za nas je to civilizacijski doseg. Naš je stav da pobačaj u Hrvatskoj mora biti besplatan, legalan, dostupan jer žene u 21. stoljeću imaju pravo odlučivati o svom tijelu i reproduktivnom zdravlju, a ne da umjesto njih odlučuju razne konzervativne udruge, pokreti ili molitvene zajednice“, istaknuo je Davor Bernardić, kako piše na službenoj web stranici SDP-a.



Prije rasprave o SDP-ovu zakonu, a nakon slobodnih iznošenja stajališta klubova zastupnika, održat će se rasprava o prijedlogu strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030.

Komentari