Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika: Zajahali smo treći val, očekujemo puno gori scenarij

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Veći je broj Covid pozitivnih pacijenata, a veliki je broj lažno negativnih brzih testova. Sve je više mlađih oboljelih s težom kliničkom slikom, kazala je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.

“Dobro smo zajahali u treći val i bojimo se scenarija i što će biti u sljedećim danima, kazala je. Očekujemo ružni scenarij, scenarij iz jeseni. Statistika je jasna. Krenut će oboljeli s teškim kliničkim slikama prema bolnicama. Veliki je udio pozitivnih testova”, dodala je Šmit. Naglasila je kako postoje i slučajevi obolijevanja osoba koje su primile prvu dozu cjepiva.

Epidemiju, kaže Šmit, može obuzdati samo procijepljenost, a Hrvatska je tu pri dnu Europske unije. Jedino što možemo napraviti jest da se vratimo ispravnom epidemiološkom ponašanju – nošenje maski, ne grupirati se ni na otvorenom. Opet je naglasila kako će se odjeli bolnica pretvarati u Covid odjele, kako će biti više smrtnih slučajeva, a time će biti ugroženi i ostali smrtno bolesni pacijenti.

Nestašicom lijekova ugroženi onkološki pacijenti

Od svojih je kolega, kaže Šmit već čula o problemima vezano za nestašicu lijekova. Radi se o skupim lijekovima koji su potrebni onkološkim i hematološkim bolesnicima. Terapija u nekim slučajevima nije mogla biti isporučena, i liječnici moraju pacijentima priopćiti kako ne mogu dobiti lijek koji im je obećan. Zamislite tu situaciju, kaže Šmit. Nada se da će se problem riješiti i požar ugasiti i to “ne kanticom vode”.



– Mi liječnici apeliramo na mjerodavne da krenu u zaista temeljitu reformu zdravstva kako se ovakve situacije više ne bi događale. Kratkoročno neće biti druge nego upucati određenu količinu novaca u farmakoindustriju. Ali postoje i reforme koje ne traže vremena. Traže samo volju. Ovakvi se scenariji i prijetnje farmakoindustrije ponavljaju godinama. Imamo jedan ‘perpetuum mobile’ i eskalaciju problema, naglasila je.

Za stanje u zdravstvu nisu krive liječničke plaće

Upozorila je kako su liječnici suočeni i s činjenicom da se za krizu u zdravstvu ‘krive’ plaće liječnika. Kazala je kako su te plaće znatno niže od onih u EU-u. Međutim, dodala je. Možemo biti zadovoljni ako bi nam se popravili uvjeti rada i regulirali prekovremene sate. Radimo preko 3 milijuna prekovremenih, jer nam kronično nedostaje kadra, zaključila je.

Dodala je kako dio sisačke bolnice još uvijek fuunkcionira u šatoru, a trijaža bolesnika se radi u kolima Hitne pomoći, prenosi HRT.

Komentari