Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine: Dragi pacijenti, nastojte se ne razboliti u iduća dva tjedna jer ćemo biti teško dostupni

Davorin Visnjic// Pixsell

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić gostovala je u RTL-u Danas. Tema razgovora bila je nova obveza za obiteljske liječnike.

Dodatno telefoniranje s pacijentima obiteljskim liječnicima stvorit će dodatno opterećenje i posao.

Liječnici su iznenađeni Beroševom odlukom
“Nakon gotovo dvije godine od trajanja pandemije i nakon gotovo godine dana cijepljenja i potrošenih golemih svota na kampanju Cijepi se i digitalnu platformu Cijepi se, iznenađeni smo odlukom ministra da se moramo koristiti zastarjelom metodom pojedinačnog pozivanja ljudi koja zahtijeva najviše vremena, ali je najmanje učinkovita”, kazala je Ban Toskić.

Šefica KoHOM-a tvrdi da je današnja pismena odluka ministra vrsta odluke koja se donosi u ratnom stanju i kaže kako smatra da bi njezini kolege uredno trebali tu odluku zalijepiti na svoja vrata ordinacija kako bi pacijenti bili obaviješteni da njihovi liječnici nisu dostupni za preglede i pozive jer provode cijelo vrijeme telefonirajući, prenosi Index.hr.



Ne znaju kako će to izgledati
“Mi u ovom trenutku ne možemo reći kako će to izgledati jer prema ovom naređenju koje je ministar izdao nije ništa specificirano. Koji bi to dio bio radnog vremena kada pacijenti ne bi mogli doći do svojeg liječnika. Mogu reći i pacijentima: Dragi pacijenti, nastojte se ne razboliti u iduća dva tjedna jer će vam vaš obiteljski liječnik biti jako teško dostupan”, poručila je Ban Toskić.

Prema službenim podacima HZJZ-a i HZZO-a pacijenti su 44 milijuna puta kontaktirali svoje liječnike, to je prosječno 11 puta po osobi, a Ban Toskić kaže kako je posve sigurna da je tema bila i cijepljenje. Dodaje kako oni koji su cijepljeni traže treću dozu, a oni koji nisu bit će teško nagovoreni i svaka prisila ne dolazi u obzir.

Ban Toskić je rekla kako je postotak cijepljenih u njenoj ordinaciji sličan onome na nacionalnoj razini.

“Jedna gospođa od 88 godina me sama nazvala kada je čula ministra na presici kako bi me obavijestila da ju ne moram zvati jer se ona ne misli cijepiti”, kazala je.

Komentari