Predsjednica Kosova odgodila lokalne izbore na nestabilnom sjeveru

Twitter

Kosovska predsjednica u subotu je najavila da će lokalni izbori u većinskim srpskim područjima na sjeveru biti odgođeni do travnja, što je potez čiji je cilj smirivanje etničkih napetosti koje su se pojačale posljednjih mjeseci.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni registracijskih tablica koje je izdao Beograd onima koje je izdala Priština.

Izbori su bili zakazani za 18. prosinca, ali su Srbi rekli da će ih bojkotirati.

– Kako bi se osiguralo veliko sudjelovanje na ovim izborima, lokalni i inozemni promatrači… moja je procjena da je odgoda neophodna, rekla je predsjednica Vjosa Osmani novinarima nakon sastanka s čelinicima političkih stranaka.



Rekla je da će se izbori održati 23. travnja.

Srbi sa sjevera Kosova u subotu su blokirali glavne prometnice u tom području prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca napustio dužnost zajedno s drugim etničkim Srbima.

Policija u Prištini nije priopćila zbog kojij je optužbi uhićen.

Sirene su se oglasile u sjevernom dijelu Mitrovice i susjednom Zvečanu, dok su kamioni i prikolice korišteni za blokiranje cesta.

Petar Petković, šef srbijanskog ddjela za Kosovo, rekao je da je bivši policajac Dejan Pantić priveden na granici sa Srbijom kada se vratio iz kupovine.

– Riječ je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane (kosovskog premijera Albina) Kurtija, koji je sada odlučio progoniti srpske policajce bez ikakve osnove i dokaza, rekao je Petković u izjavi.

Prethodno je kosovska policija uhitila još jednog Srbina zbog sumnje da je sudjelovao u oružanom napadu na policijsku patrolu.

U četvrtak je jedan policajac ozlijeđen u napadu na patrolu nakon što su policijski redovi na tom području pojačani nesrpskim policajcima nakon masovnih ostavki.

Komentari