Predsjednici Egipta i Irana razgovarali o Gazi i obnovi odnosa

Foto: Ured iranskog predsjednika

Predsjednici Egipta i Irana razgovarali su o nedavnim događajima u Gazi i izgledima za obnovu diplomatskih veza između dviju zemalja u, kako je iranska državna televizija u subotu rekla, njihovu prvom telefonskom razgovoru. Televizija je objavila da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi nazvao svojeg egipatskog kolegu Abdela Fattaha Al-Sisija. Njih dvojica susrela su se u studenom prvi put na marginama Zajedničkog arapsko-islamskog izvanrednog samita u Rijadu.

– Raisi je rekao da je Iran spreman pružiti sve svoje kapacitete kako bi zaustavio genocid cionističkog režima i poslao pomoć Palestincima, objavila je iranska državna TV, dodajući da je to prvi put da su dvojica predsjednika razgovarala telefonom.

Egipat i Iran nisu se slagali posljednjih desetljeća, premda su dvije zemlje održavale neke diplomatske kontakte. Njihov poziv uslijedio je nakon drugih poteza zemalja u regiji protiv napetosti na istoku posljednjih mjeseci. Sunitski arapski saveznici Egipta, Saudijska Arabija i šijitski Iran, obnovili su diplomatske veze ranije ove godine, a Kairo je popravio odnose s Katarom i ponovno uspostavio veze s Turskom.



Komentari