PREDSJEDNIČKI HOBIJI Tuđmanova strast bio je Dinamo, Milanovića je nokautirao Damir Škaro, a Mesića proslavio rukomet

Goran Mehkek / CROPIX

Zoran Milanović preuzeo je dužnost predsjednika Republike Hrvatske i narednih pet godina će uz brojne političke i društvene obveza morati pronaći nešto što ga opušta, skreće mu misli i puni ga energijom. Po tome se neće razlikovati od svojih prethodnika, piše RTL.

Franjo Tuđman bio je zaljubljenik u nogomet i tenis. Ali, dok je u tenisu uživao rekreativno, s odabranim ljudima iz političkog i društvenog života, nogomet je bio jedna posebna priča. Priča koju mnogi pamte dan danas čim čuju ime prvog predsjednika Republike Hrvatske.

Njegovi napori da od Dinama napravi “svehrvatski klub” bili su jednako kontraproduktivni koliko megalomanski. Degradirao je nogomet u ostatku Hrvatske i učinio ga taocem kluba u metropoli, a istovremeno je protiv sebe okrenuo navijače istog tog kluba koji je pokušavao učiniti velik u europskim okvirima. Ujedno, ojačao je opoziciju u političkom i društvenom smislu, što znači da je činio u konačnici štetu sebi samom te stranci koju je predstavljao – Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).



Može se slobodno kazati da je to bio negativni primjer jedne ljubavi i strasti, ali očito Tuđman nije mogao zamisliti svoje političko djelovanje bez nogometa. Ipak je 1958. postao predsjednik Partizana, prvi da nije bio general jer nosio je čin pukovnika.

Zanimljivost iz tog vremena jest da Tuđman prisvaja kredite za crno-bijele dresove Partizana, koji su postali opozicija rivalskoj Crvenoj zvezdi i njenim crveno-bijelim dresovima. Iako, kroz život je Stjepan Bobek više puta naglašavao da je on bio idejni tvorac dresova.

Kontroverzi oko Tuđmana i nogometa, kao što je vidljivo, ne nedostaje. S tenisom tih problema nema jer bavio se njime rekreativno. Istina, brojne su priče o tome da su mu protivnici puštali kako bi mogli prosperirati u nekoj od sfera na koje je Tuđman imao utjecaja, no u odnosu na poteze koje je vukao kroz nogomet, to je zanemarivo.

Cropix

Takve greške njegov nasljednik Stjepan Mesić nije činio, iako je bio pasionirani sportaš. Bavio se rukometom i time stvorio određeno ime u Požegi, boksao je, igrao tenis, mačevao, a zbog fotografija u kimonu, pamti ga se kao velikog zaljubljenika u nanbudo. Pred kraj drugog mandata podosta se okrenuo golfu, za koji je uvijek naglašavao da mu je strast no da za njega nema vremena. Iako će se i Mesića predsjednika lako povezati s raznim glasinama koje postavljaju upitnike uz njegovo predsjedničko djelovanje, činio je to manje javno i energično od Franje Tuđmana. I, svoje hobije ipak je nekako držao svojima.

Cropix

Što se otprilike, ali ne i potpuno, može kazati za Ivu Josipovića, čiji mandat počinje 2010. i završava 2015. Time je postao prvi predsjednik koji nije dočekao drugi mandat. I prvi koji nije bio sportski već glazbeni zaljubljenik. Taj pravnik svira klavir i sklada, a upućeniji će mu zamjeriti da je političko djelovanje, posebno u vrijeme dok je bio na Pantovčaku, iskoristio kako bi očvrstio ulogu HDS ZAMP-a, kojem je primarni cilj bio zaštititi autorska muzička prava. Ali, i dan danas način na koji se to radi, blago rečeno, izaziva kontroverze. I sve one vezale su se te se vežu uz Ivu Josipovića. Kako god, činjenica jest da je iskoristio mandat kako bi ZAMP “uzletio”.

Cropix

Kolinda GrabarKitarović pak nije iskoristila funkciju da bi neki njen hobi, strast ili privatni posao “uzletjeli”, ali iskoristila je sportske uspjehe da bi sama “uzletjela”. Neki će joj to zamjerati, drugi neće, stvar je perspektive. Sama je uvijek govorila da voli odlaske na utakmice i sportska događanja kako bi navijala za hrvatske sportaše. Sama se od sportova bavila planinarenjem “jer to bi je opuštalo u punilo energijom”.

Na kraju, Zoran Milanović… Novi predsjednik ima bogatu sportsku povijest, a posebno je volio boks, no snalazio se i u nogometu. Za boks se veže jedna zanimljiva anegdota, da ga je kao mladića nokautirao Damir Škaro, nekad uspješni boksač, a danas osumnjičenik za silovanje. Kasnije u životu Milanović je ostao vjeran planinarenju, trčanju i bicikliranju. Čak se znao “uključiti” u pripreme Mirka Filipovića pa trenirati s njim.

Hoće li predsjedničku funkciju iskoristiti kako bi “gurao” nešto od čega ima koristi, tek ćemo vidjeti. No, može ga se suditi i po potezima tog tipa dok je bio premijer. Iz tog vremena ne pamti se da je iskoristio funkciju u te svrhe. Zamjerit će mu se u tom smislu Lex Perković i nepotizam, piše RTL.

Komentari