Predsjednik Milanović posjetio tvrtku Ericsson Nikola Tesla

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u četvrtak tvrtku Ericsson Nikola Tesla (ENT), a tom prilikom upoznao se s nekim inovativnim rješenjima te tehnološke kompanije.

Prilikom posjeta održao je sastanak s vodstvom tvrtke, a prezentirana su mu i najmodernija rješenja te kompanije temeljena na 5G tehnologiji, uključujući javne telekomunikacijske mreže, zatim mreže za kritičnu komunikaciju, važne i u kontekstu nacionalne sigurnosti. Bilo je govora o mogućnostima primjene umjetne inteligencije, kao i o nekoliko istraživačkih projekata na kojima ENT-ovi stručnjaci surađuju sa stručnjacima iz Europe, a koji imaju pozitivan utjecaj na okoliš te kvalitetu života.

Kako je pojasnila predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević, ti projekti su temeljeni na proširenoj stvarnosti, umjetnoj inteligenciji te platformskim rješenjima koja imaju izuzetno velike mogućnosti za različite primjene.

Izdvojila je projekt WaterQ, digitalno rješenje za praćenje kvalitete vode u različitim situacijama, uključujući i u industrijskoj proizvodnji.



Projekt je već završen i ima velike mogućnosti da brzo bude implementiran u stvarnim situacijama, napomenula je Kovačević.

ENT je apostrofirala kao “najvećeg izvoznika znanja u Hrvatskoj”, a ujedno i kao najveću informacijsko-komunikacijsko tehnološku kompaniju u Hrvatskoj, ali i šire.

Pritom, od oko 3,5 tisuće zaposlenika, više je od 1.800 razvojnih inženjera, istaknula je.

Milanović je bio u pratnji predstojnika svog ureda Orsata Miljenića, savjetnika za nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića i posebnog savjetnika za ekonomiju Velibora Mačkića.

Komentari