Predsjednik odlučio reagirati: Pokrenuo postupak za razrješenje ravnatelja VSOA-e

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost, javljaju iz Ureda predsjednika.

“Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako „postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Na čelu VSOA-e je trenutno general Ivica Kinder koji je na tu dužnost došao 2015. godine umjesto dotadašnjeg ravnatelja Zdravka Klanca. Prije toga bio je pročelnik Vojnog kabineta predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. Novi mandat potvrđen mu je 2019. godine i trebao je trajati do srpnja 2023. godine.



Podsjetimo, u srijedu je objavljeno da su pripadnici VSOA-e pronevjerili barem dva milijuna kuna tijekom izvođenja službenih zadataka u Libanonu, Poljskoj i Litvi. Nakon provedenog unutarnjeg nadzora, uaključeno je kako su pronevjerena sredstva za slućžbena putovanja. Nije poznato je li u tome sudjelovao i ravnatelj Agencije.

Zbog slične afere su prije manje od godinu dana osuđeni i bivši čelnici VSOA-e Darko Grdić i Ognjen Preost koji su zbog otuđenja gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima dobili po tri godine zatvora. Vrhovni sud im je kasnije kaznu smanjio na dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

 

Komentari