Predstavnici manjina odlučili tko će dobiti njihovu potporu za šefa Sabora, javio se Bilek

Damjan Tadic / CROPIX

Vladimir Bilek, predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine, izjavio je da će Klub zastupnika nacionalnih manjina podržati Gordana Jandrokovića iz HDZ-a za predsjednika Hrvatskog sabora. Ova odluka je donesena nakon dvosatnog sastanka ‘manjinaca‘, gdje su se odlučili za podršku HDZ-ovom kandidatu, eliminirajući mogućnost podrške SDP-ovoj koaliciji.

“Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio je da će prilikom konstituiranja Hrvatskog sabora svoju potporu dati kandidatu HDZ-a gospodinu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora”, izjavio je Bilek.

Ova odluka ima značajan utjecaj na političku situaciju, budući da bi HDZ, uz svojih 61 mandat, sada imao podršku svih osam ‘manjinaca‘, što bi ukupno donijelo 82 ruke, posebno ako bi uspjeli postići dogovor s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenki izrazio vjeru u manjine

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, naglasio je ranije danas da su mu manjine uvijek bile na strani, ističući bliskost s njima. S druge strane, Domovinski pokret jasno je izrazio protivljenje sudjelovanju SDSS-a u vlasti.



Bilek je istaknuo da će daljnje korake razmotriti u razgovorima u idućim danima, u pregovorima s potencijalnim mandatarom i koalicijskim partnerima. Ovo nagovještava dinamične pregovore i moguće promjene u političkoj areni.

Prema Ustavu, prvo zasjedanje Sabora održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora, a predsjednik Republike poziva Sabor na prvo zasjedanje, gdje se Sabor konstituira izborom predsjednika ako je prisutna većina zastupnika. Ovo će biti ključni trenutak za vidjeti kako će se politička dinamika razvijati u Hrvatskoj u sljedećim tjednima.

HDZ navalio na Milanovića, ismijali njegovo naslikavanje s avionima: ‘Predsjednik s karakterom’

Komentari