Predstavnici ugostitelja traže porezna rasterećenja: smanjenje PDV-a ili porezni odbitak troškova rada

Ilustracija Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Predstavnici ugostitlja na čelu s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) sazvali su konferenciju za medije na kojoj traže od Vlade smanjenje PDV-a na piće na 13 posto, ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka.

“Ugostitelji iz cijele zemlje, s partnerima iz sindikata i udruga, traže od Vlade ili smanjenje PDV-a na piće na 13 posto, ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, čime bi se ugostiteljstvo prije oporavilo, nastavilo razvijati i povećati plaće, što je važno i zbog malih plaća i nedostatka radnika koje je teško naći i u zemlji i inozemstvu.”

Objavili su to u predstavnici udruga ugostitelja, na čelu s NUU nakon izvanrednog sastanka oko teškog poslovanja ugostitelja u pandemiji te uz porezna i ostala opterećenja.

Jelena Tabak, predsjednica NUU-a naglasila je kako bi se u slučaju prihvaćanja jednog ili drugog prijedloga, ugostiteljima oslobodio novac za ulaganja i veće plaće, a da bi se državi u proračun slio novac od doprinosa.



“Ako smanje PDV, ostaje nam oko 10 posto sredstava za ulaganja, a ako nam rad priznaju kao porezni odbitak to bi pridonijelo proračunu, kao i zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Ako baš ništa od toga, bar da smanje kafićima PDV-a na piće jer oni bez toga sada vrlo teško opstaju, pogotovo zato što su u unutaršnjem dijelu zatvoreni već više mjeseci”, rekla je Tabak.

Prijedlog su poslali i ministru financija Zdravku Mariću, ali on se, kako kažu još nije izjasnio te ga pozivaju da prijedlog pročita opet.

Tabak je rekla i kako su stožeru poslali prijedlog da se u novom setu mjera omogući rad kafićima i u zatvorenom te kako im nije jasno zašto sada, kada se i drugdje po Europi sve otvara, oni ne mogu raditi uz epidemiološke mjere i unutra.

Tvrdi kako im je svima cilj odraditi cijelo ljeto, jesen, i zimu, te se vratiti u normalu.

“Poštujemo sve zakone i pravilnike, podržavamo cijepljenje i covid potvrde i nemamo scenarij niti želimo neko novo zatvaranje, jer, ako toga bude, bit će i val stečajeva”, rekla je Tabak.

Napominju kako su svjesni da je Vlada puno pomogla s potporama, ali smatraju da treba naći održivo rješenje za pomoć sektoru kako ne bi PDV i druga opterećanja gušili poslovanje.

Vedran Jakominić iz NUU i Udruge glas poduzetnika naglasio je da ugostiteljima sada treba sloga, a ne rivalitet, kao i da su svjesni da javnost ne gleda baš blagonaklono na ta njihova traženja.

Upozorio je i kako ugostitelji uz PDV od 25 posto plaćaju i porez na potrošnju (do 3 posto) koju plaćaju te da ga plaćaju “samo ugostitelji i samo u Hrvatskoj”.

“Kako su druge vlade po Europi mogle smanjiti tu stopu, tako je mogla i u Hrvatskoj, gdje su turizam i ugostiteljstvo 20 posto BDP-a. Treba li tu još što više za reći?”, upitao je Jakominić.

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba i sekcije za barove naglasio je kako kafići dugom zatvorenošću gomilaju dugove, ostaju bez radnika i sredstava za dalje i “pucaju po šavovima” te je pozvao na porezna rasterećenja.

Osim na porezna rasterećenja, ugostitelji su upozorili i na poteškoće u pronalasku radnika.

Komentari