Prekida li se ove godine višedesetljetna tradicija državnih natjecanja?

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Najbolji hrvatski učenici izborili su sa radom i rezultatima na školskim i županijskim natjecanjima pravo sudjelovanja na državnim natjecanjima, od matematike, fizike, povijesti, zemljopisa, informatike, hrvatskog i stranih jezika, do kemije, biologije, logike i svih drugih sjajnih područja u kojima se pronalaze nacionalni učenički talenti.

Ako ministrica nije bila u stanju dva tjedna odgovoriti na upit i zaštititi vitalnu supstancu hrvatske školske mladosti, ima li nekog iznad nje koji će narediti da se započeti posao mora završiti, pita se Zdravko Škokić, tajnik Zagrebačkog računalnog saveza.

Započeti posao mora se dovršiti

Zašto se nisu dosjetili da bi sva ta poluzavršena natjecanja mogli još jednom odgoditi, i to za jesen, a ne otkazati? “Posao se mora završiti, a ne otkazati na pola. Natjecanja treba odgoditi, a ne otkazivati. Nisu uspjeli natjecanja dovesti do kraja zbog izvanrednih okolnosti. U redu, pa što, završite posao, nije važno kada”, ističe Škokić. 

Upitao se kako bilo tko može tako nesmotreno uzeti za pravo da Hrvatskoj oduzme višedesetljetnu tradiciju?



Odluku o otkazivanju provedbe Natjecanja i smotri učenika u 2019./2020. treba opozvati, i zadužiti odgovorne da izrade plan s rokovima da se ovogodišnje natjecanje završi najkasnije zajedno s onim u sljedećoj školskoj godini. I u najkraćem vremenu prezentirati plan, i o tome obavijestiti javnost. 

“Da su postojali i neki neoborivi razlozi i za odluku o definitivnom odustajanju oni bi već bili komunicirani i besprijekorno jasni. Ali to nije slučaj. Nije dobro da se ministrica skriva, a ravnateljica agencije izjavljuje da natjecanja nisu ukinuta nego se samo neće završiti u ovoj godini. Pitam se tko nam brani da nas oni najbolji u školskom sustavu naše prelijepe Domovine ne motiviraju da učinimo sve za njih”, rekao je Škokić.

Umjesto da se učini sve kako bi se započeti posao završio, pa i u idućoj školskoj godini, navodi se točka Uputa kao pravna zaprjeka … Prema Vašem upitu zašto natjecanja nisu odgodena na jesen, dajemo odgovor. “Sukladno Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2020. godini, sudjelovanje na svim razinama natjecanja i smotri mora proizlaziti iz redovnoga školskog programa i izvannastavnog rada koji se provodi tijekom školske godine i sastavni je dio godišnjega plana i programa rada škole, kojirn se na početku školske godine utvrđuju: broj skupina, vrste, vrijeme i mentori”. (točka 1.10 Uputa)

Ako nam je stalo do najboljeg interesa djece, nemojmo se vaditi na pravno bezvrijedne upute

Zašto odustajati od toga da se nađe rješenje u korist učenika, u korist održanja državne tradicije skrbi o darovitima? Pa zbog njih smo tu.

Netko će reći, pa kako će učenici četvrtog razreda srednje škole na jesen ili u zimu doći na državno natjecanje kada su u tom trenutku već studenti, i navoditi jednako “važne” razloge zašto ne…  

Škokić i na to ima odgovor.

“Na isti način kao što smo i svi mi mogli biti u izvanrednom stanju zbog izvanrednih okolnosti i slušati naputke kriznog stožera, tako se i oni zbog tih istih izvanrednih okolnosti koje pomalo nestaju, mogu natjecati u državnom finalu u bilo kojem terminu, i u lipnju ove godine, i u studenom i prosincu 2020., pa i u proljeće sljedeće godine, ili zajedno s finalima za tu školsku godinu 2020/21.”, naglasio je Škokić.

Ako se športska olimpijada mogla odgoditi za godinu dana, zašto se nacionalna natjecanja ne bi mogla odgoditi za pola godine ili osam mjeseci, ili više? Tko nas priječi da ih održimo u terminima predviđenim za državno natjecanje iduće godine, zajedno s redovitim natjecanjima i smotrama za školsku godinu 2020./2021, i da se pridoda po jedan dodatni dan u svako natjecanje?

“Izgovarati se ili ‘vaditi’ na neku točku Uputa zbog koje se natjecanja ne bi mogla prenijeti u iduću školsku godinu zaista je djetinjasto i neodgovorno prema Vladi RH i tisućama učenika i njihovih obitelji, učitelja, profesora i mentora”, mišljenja je Škokić. 

To zaista nije lijepo, jer Upute su “pravna nula” kako bi rekao jedan uvaženi znanstveni istraživač. 

Kako je nekom uopće palo na pamet da jednu točku neobvezujućeg pravnog akta stavi na potpis ravnateljici Agencije, pita se naš sugovornik, i dodaje da ga to ne čudi jer su neki sredinom prosinca 2012. u Upute ubacivali i pododredbu kojom su osvanule zabrane na osnovi dobi – zabrane koje od početka skrbi o darovitima u Hrvatskoj i prvog ministra, akademika Pavletića iz 1991. godine, nisu postojale. 

Tada, u ratno vrijeme, nit vodilja bila je posve suprotna, a to je bilo poticati darovitost u svim dobnim skupinama, i nikada ne odustati.

“A danas imamo pred sobom ishitrenu i neodgovornu suglasnost o odustajanju od završetka započetog posla, i na štetu naših najboljih učenika. Prema mom skromnom iskustvu od dvadeset i jednu godinu, to nije dobro. Zato sam dodatno zamolio predstojnika Ureda predsjednika vlade da prepozna predmet, i prisjeti se davnih dana kada se na sjajan način i bez primisli o odustajanju borio da se stradanje Vukovara medijski poveže sa razorenim Staljingradom. I u tome uspio”, rekao je Škokić. 

Odluku o otkazivanju treba opozvati

Predsjednik Vlade je pravnik i on itekako može znati da su Upute u pravnom smislu neobvezujuće i, ukoliko bi i htjele, ne mogu zabraniti završetak započetog posla i kompletiranje sustava natjecanja u školskom sustavu Republike Hrvatske. Nije teško ni pri upisu u srednje škole utvrditi osvojene bodove sa završenih razina natjecanja, školskih ili županijskih, i priznati ih pri upisu kao da je riječ o državnoj razini.

Učinimo sve što je u našoj moći i ne dozvolimo “stradanje” onih, u obrazovnom smislu najboljih među nama, učenica i učenika koji žive za usavršavanje i pokazivanje znanja i vještina u područjima svojih posebnih interesa, i vodimo računa o najboljem interesu djece, poruka je našeg sugovornika.

“Sa svojim dugogodišnjim iskustvom skrbim o darovitima, ali mi ne preostaje drugo nego se upitati, zar je teško narediti da se natjecanja moraju održati?”, zaključio je Škokić.

Komentari