Prekinuto izručenje navijača Grčkoj do dovršetka ostalih pet kaznenih postupaka

Ilustracija: Ranko Suvar/Cropix

Županijski sud u Velikoj Gorici prekinuo je postupak izručenja navijača Benjamina S. Grčkoj dok se ne dovrši pet kaznenih postupaka koji se protiv njega vode u Hrvatskoj, doznaje Hina na sudu.

”Izvanraspravno vijeće utvrdilo je na današnjoj sjednici, a to je ujedno predložilo i Državno odvjetništvo, da je ispunjen razlog za prekid postupka izvršenja europskog uhidbenog naloga zbog činjenice da je u Hrvatskoj u tijeku pet kaznenih postupaka protiv tražene osobe, zbog čega se mora prekinuti ovaj postupak”, objasnila je glasnogovornica velikogoričkog Županijskog suda Ivana Bilušić.

 

Dodala je kako će Grčka biti obaviještena o odluci suda te da su zbog prekida postupka automatski otpali i zakonski razlozi za istražnim zatvorom odnosno bilo kojim drugim oblikom ograničavanja slobode tražene osobe, a koja je u četvrtak puštena na slobodu.



 

Trenutno nijedna odluka o izručenju

Županijski sud u Zagrebu donio je prošlog tjedna odluku o prekidu postupka izručenja Grkoj za pripadnika Bad Blue Boysa Marija B. zbog činjenice da se u Hrvatskoj protiv njega vode drugi kazneni postupci.

 

U odnosu na Ivana P., protiv kojeg se u RH ne vode kazneni postupci, utvrđeno je da je europski uhidbeni nalog nepotpun te je sud zatražio nadopune, nakon čega će nastaviti odlučivati o predaji četvorice Dinamovih navijača koje Grčka traži zbog sudjelovanja u navijačkim neredima.

 

Trenutno ni za jednoga od ukupno 11 navijača Dinama koje Grčka traži zbog nereda iz kolovoza u Ateni, nije donesena ni nepravomoćna odluka o izručenju, odnosno predaji.

 

Nad osumnjičenim navijačima policija nije provodila kriminalističko istraživanje nego je samo postupala po europskom uhidbenom nalogu.

 

Na noževima nije pronađen DNK hrvatskih navijača

Odvjetnik Athanasios Kaymenakis, branitelj većine pritvorenih Dinamovih navijača u Grčkoj, potvrdio je da na dvama noževima koji su pronađeni u blizini sukoba nije pronađen DNK hrvatskih državljana.

Na jednom vještačenom nožu pronađen je DNK ubijenog navijača AEK-a Michalisa Katsourisa.

 

Postupajući po 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke, policija je krajem rujna privela pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa koje grčko pravosuđe traži zbog sudjelovanja u neredima u kojima je uoči utakmice Dinama i AEK-a u kolovozu smrtno stradao 29-godišnji grčki navijač.

 

Nakon što je Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

 

Plenković: Očekujem da će uskoro na slobodu neki od navijača uhićenih u Grčkoj

Nakon sjednice Vlade, novinari su ga pitali ima li saznanja o uhićenim navijačima Dinama koji su u grčkim zatvorima nakon ubojstva jednog grčkog navijača, prije nogometne utakmice AEK-Dinamo početkom kolovoza, a u kontekstu posljednje informacije da na nožu kojim je počinjeno ubojstvo nema otisaka Dinamovih navijača.

 

Premijer je rekao da ga ta informacija ne iznenađuje “s obzirom na razmjenu informacija koju cijelo vrijeme imamo sa grčkom stranom”.

 

“Ta činjenica je praktički bila iz svih okolnosti istrage poznata otprilike već prije dva mjeseca”, rekao je premijer.

 

Stoga očekuje “da se napravi jedna ozbiljna trijaža u procesu istrage”, da se “to okonča i da se dio tih ljudi vrati u Hrvatsku”.

 

Novinari su ga pitali očekuje li da će neki od uhićenih navijača uskoro biti na slobodi, a premijer je to potvrdio.

Komentari