‘PREKRETNICA U UPRAVLJANJU COVID KRIZOM’ Ova zemlja ukida gotovo sva ograničenja u vezi s koronom

Pixabay

Posjetitelji Novog Zelanda više se neće morati cijepiti protiv koronavirusa, objavila je premijerka Jacinda Ardern. Ukinut će se i obveza nošenja maske, osim u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za njegu starijih osoba.

“Vrijeme je da okrenemo stranicu u našem upravljanju covidom-19 i živimo bez izvanrednih mjera koje smo ranije koristili”, rekla je Ardern.

Ardern: Današnji dan označava prekretnicu u našem upravljanju covid-krizom
Ova zemlja je u ožujku 2020. zatvorila granice za gotovo sve, a ponovo ih je u potpunosti otvorila u srpnju. Ardern je rekla da više neće biti obavezno testiranje turista po dolasku u zemlju i petog dana boravka.

“Današnji dan označava prekretnicu u našem upravljanju krizom uzrokovanom covidom-19. Napokon možemo reći da je period u kojem je koronavirus diktirao što se događa u našim životima gotov. Ponovo uzimamo kontrolu u svoje ruke”, kazala je Ardern.



Ostale promjene, koje na snagu stupaju u 23:59 u ponedjeljak, uključuju samo obvezu sedmodnevne izolacije za one koji su pozitivni na covid-19. Kontakti u kućanstvu više se neće morati izolirati, nego će se svakodnevno testirati, rekla je Ardern.

Novi Zeland je za vrijeme trajanja pandemije vodio kampanju nulte tolerancije na koronavirus pa je u ožujku 2020. i kolovozu 2021. zbog pojave varijanti delta i omikron uvedena karantena diljem države

Novi Zeland, zemlja od oko pet milijuna stanovnika, od početka pandemije je prijavila više od 1.7 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su gotovo 2000 rezultiralo smrtnim ishodom.

 

 

Komentari