Prelazi li gradski vijećnik Renato Petek u SDP?

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Dosad neovisni zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Renato Petek, poznat i po brojnim kritikama bivšeg gradnonačelnika, mogao bi se uskoro naći u redovima SDP-a.

“Za to postoji otvorena mogućnost i u skorije vrijeme ću donijeti odluku o ulasku u SDP. Ako sve bude po planu, vjerujem da će tako i biti”, kazao je Petek za RTL.

Petek je kazao da je na tu temu obavio razgovore s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom kao i povjerenikom za zagrebački SDP Davorom Terzićem koji vodi tu organizaciju od njezina raspuštanja, te da je ranije razgovarao i s Gordanom Marasom.

“Sa SDP-om sam surađivao i 2017., bio sam na listi i tako sam i ušao u Skupštinu. Na ovim lokalnim izborima sam okupio neformalnu grupu koja je pripremala samostalan izlazak na izbore, ali smo izašli zajedno s SDP-om. Sada sam u gradskom klubu SDP-a, zajedno smo bili na listi i to je bio prije izborni i poslije izborni dogovor”, kazao je Petek.



U SDP bi, kako se čini, mogao ući u zanimljivom trenutku s obzirom da bi 11. rujna u stranci na sjednici Glavnog odbora trebala biti raspisana nova pravila za unutarstranačke izbore koji se u SDP-u moraju provesti do studenog.

“Uskoro će biti gotovi pravilnici o unutarstranačkim izborima. Prema onom što je bilo ne bih se mogao kandidirati unutar stranke na najviše funkcije, ali bi me zanimalo na koji način će kandidati koji će biti predsjednici vidjeti razvoj stranke. Želio bih ozbiljno pridonijeti u stranci”, kazao je Petek.

Petek smatra da SDP može vratiti povjerenje birača na način da se aktivno bavi politikama, konkretnim rješenjima, da ima inicijative u Skupštini i da uspijeva u koaliciji s Možemo postići vidljivost ostvarenih ciljeva i jasno ih komunicirati.

“SDP u startu treba ciljati određene skupine građana o kojima se želi pobrinuti i ima rješenja, kao što sam na zadnjoj sjednici dao inicijativu, koju je prihvatio i gradonačelnik Tomislav Tomašević, da se napravi novi plan za djecu s teškoćama i nadarenu djecu u vrtićima i školama. On će se napraviti u iduća tri mjeseca te će se isfinancirati. Takve inicijative bih volio i dalje raditi i na taj način dati svoj doprinos”, kazao je Petek.

“Rado bih se posvetio budućnosti, kreiranju politika i to pogotovo na razini Grada Zagreba te kako pomoći aktualnoj vlasti ali da SDP ima prepoznatljivu notu rada i da u tri i pol godine ostvari svoje ciljeve, a ne samo nužno da prati inicijative većine nego da ih i sam kreira. One su visoko podudarne s mnogim ciljevima Možemo, ali SDP ima kapacitete i u ljudstvu, što sam vidio u kampanji na mnogim razinama, postoje visoko obrazovani ljudi koji se bave inovacijama i za koje se nadam da će doći u priliku djelovati jer će takvo djelovanje biti korisno za cijelo društvo”, kazao je Petek.

Inače, Petek slovi za jednog od najaktivnijih i najprepoznatljivijih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini te je često kritizirao pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i njegov način upravljanja gradom.

Te kritike, prema neslužbenim informacijama, bile su jedan od razloga zašto je Petek ranije dobio odbijenicu stranke i nije ušao u SDP dok je šef stranke bio Davor Bernardić, koji je bio blisko povezan s Bandićem.

Komentari