Prema nalogu europskog javnog tužitelja uhićeno pet osoba na području Međimurja i Rijeke

Ilustracija: Ranko Suvar/Cropix

Na području Rijeke i Međimurja u tijeku je velika policijska akcija prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Zbog sumnje u malverzacije s novcem iz fondova EU-a pet je osoba uhićeno. U tijeku je premetačina njihovih domova.

Prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada. Navodno se sumnja na nezakonito pogodovanje prilikom natječaja za taj posao, ali i da je cijeli projekt neosnovano preplaćen.

Sporan projekt sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi

Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uhitio je danas, 4. travnja 2023., u Hrvatskoj, pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU-a. U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji radi prikupljanja dokaza.



Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u sklopu projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci. Ured europskog javnog tužitelja nakon ispitivanja osumnjičenika donijet će odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Projekt “Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) na lokaciji Mihačeva Draga” proveden je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. – iz europskog kohezijskog fonda projekt je sufinanciran s 31,2 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Grad Rijeka i susjedne lokalne jedinice. Radove su u roku obavile tvrtke Tehnix i GP Krk.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je, kad je prije godinu dana sortirnica otvorena, da je riječ o prvom hrvatskom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada, koje će omogućiti veću iskoristivost i vrijednost prikupljenih korisnih sirovina iz otpada. Zahvalio je gradovima Kastvu, Kraljevici i Bakru te općinama Viškovu, Klani, Čavlima, Jelenju i Kostreni koji su suvlasnici riječkog Komunalnog društva Čistoća što su, zajedno s Gradom Rijekom, odlučili ući u projekt i sufinancirati ga.

Komentari