‘PREMALO NAS JE TAKVIH’ Orešković oštro o HDZ-u i korupcijskim aferama: Država je koruptivno stvorena od prvog dana

Foto: Srdjan Vrancic/Cropix

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković komentirala je za N1 Studio uživo političke aktualnosti u Hrvatskoj.

Orešković tvrdi da HDZ ima kolektivnu krivnju za korupciju.

“Gledajući noviju hrvatsku povijest i sve korupcijske afere koje se protežu kroz tri desetljeća možemo staviti zajednički naziv korupcije. Najveći je broj imena i prezimena koji imaju zajednički stranački logo pa u tom smislu koruptivnog predznaka jedne političke stranke HDZ ima jednu kolektivnu krivnju za korupciju”.

Dodaje da je država koruptivno stvorena od prvog dana.“Konačni se uspjeh može ostvariti ako Hrvatsku gradimo od samog početka, od samih temelja da stvori se drugačiji model odnosa pojedinih institucija”, smatra Orešković.

Navodi kako se sve kampanje svode na par parola, i što je parola kraća to će kampanja vjerojatno biti uspješnija, “dugoročno Hrvatska s time ne dobiva ništa”.

“Slijedi razdoblje u kojem neće biti izbora i trebalo bi ga iskoristiti da se biračima obraća na drugačiji način. Treba educirati građane kakvu državu oni trebaju, da bi u toj državi imali ostvarena i zaštićena ustavna i zakonska prava”, naglašava.

Dodaje kako su moguća tri scenarija:

“Jedan je da HDZ ponovno dobije izbore pa ćemo imati još veće i teže razmjere korupcije. Druga mogućnost je da se oporba takva kakva je polijepi i dođe do dovoljnog broja mandata da formira šaroliku vlast. Treća mogućnost, koja je najteže ostvariva, je da građani umjesto parola i skečeva, gledaju što im pojedini predizborni programi nose”.

Komentirala je i početak zastupanja Sabora rekavši kako ima zastupnika koji ulažu srce i emocije željeći da mandat na kraju četiri godine ne bude takav da se posrame.

“Premalo nas je takvih. Sabornica je uvijek poluprazna, čak i kad je puna njezini unutarnji mehaznizmi su takvi da je Sabor u potpunosti obezvrijeđeno tijelo. Sabor kao tijelo bi trebao drmati i vladati ostalim institucijama i Vladom”, poručila je Dalija Orešković.

Komentari