Premijer o pozdravu ZDS: On je već danas suprotan Ustavu i zakonu

Foto: Screenshot HTV

U Zagrebu se u ponedjeljak održava zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prenosi N1.

Nakon sjednice izjavu je dao predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je izjavio da se na sjednici razgovaralo i o odluci da se protjera 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja.

Raspravljalo se i o situaciju u Splitu i postavljanju povjerenika. Premiejr je potvrdio da se sutra smanjuju cijene goriva, navodeći da je to drugi tjedan za redom da cijene padaju.

Osvrnuo se na izbore u Francuskoj, navodeći da će Macron pobijediti.



“Pobijedit će Macron, uvjeren sam u to, njegova prednost je solidna, sve ankete daju njemu u prilog i kao netko tko pozna Francusku, tamo sam živio pet godina, vjerujem u taj reflesk republikanizma koji krasi Francusku”, rekao je, dodajući da će se nastaviti dobri odnosi s Francuskom.

Osvrnuo se i na poklič “Za dom spremni”, a komentirao je izjave Matka Raosa u Splitu koji je u nedjelju kazao “da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.

“Riječ je o neprimjerenoj, nepromišljenoj izjavi od koje se ministarstvo jučer ogradilo. To nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi. Što se tiče zabrane tog pokliča (ZDS), on je već danas suprotan Ustavu i zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudova. Na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu”, kazao je Plenković.

“To je i danas zabranjeno”, dodao je.

Na konstataciju novinara da policija nije intervenirala u Splitu, Plenković je odgovorio da je “policija intervenirala veliki broj puta, a različite odluke su donosili sudovi”.

Premijer je komentirao mogućnost da se uspori hrvatski gospodarski rast uslijed situacije u Ukrajini.

“U svakom slučaju, rat utječe na sve moguće globalne procese, opskrbu, cijenu energenata, suočavamo se s onime s čime suočava cijela Europa i svijet. Mi smo u dosadašnjem dijelu mandata uvijek pokazali da je Vlada intervenirala, vodila računa o radnim mjestima, očuvanju gospodarstva i to u nizu situacija. Globalni trendovi su drugčiji nego što bi bili da je Covid jenjavao, a da nema ruske agresije na Ukrajinu”, kazao je.

 

Komentari