Premijer: Omogućit ćemo normalno funkcioniranje HEP-a

Foto: Davor Pongracic/Cropix

U četvrtak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica Vlade. Na početku sjednice javnosti se obratiti premijer Andrej Plenković.

Na dnevnom je redu bila odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije.

Plenković se na početku obraćanja opet pohvalio posljednjim Vladinim paketom mjera. “Dio tog paketa su i današnje odluke, davanje dioničarskog zajma u vrijednosti od 400 milijuna eura Hrvatskoj elektroprivredi. Drugi dio je dokapitalizacija od 500 milijuna eura, dakle ukupno 900 milijuna eura”, rekao je Plenković i dodao: ”Omogućit ćemo normalno funkcioniranje HEP-a”.

”Čuvamo socijalnu koheziju i nastojimo proći kroz krizu sa što manje poteškoća”, rekao je.



”Sigurnost opskrbe i priuštivost energenata, kao dva cilja, u potpunosti smo ostvarili”, dodao je.

Od nedjelje je Hrvatska u punom schengenskom režimu, on se primjenjuje i u zračnim lukama. ”Sve je prošlo u najboljem redu”, istaknuo je Plenković te dodao kako se očekuje dobra turistička sezona s većim brojem dolazaka.

Istaknuo je kako je prošlog tjedna održano Europsko vijeće na kojemu je važna tema bila daljnja podrška Ukrajini.

Spomenuo je i da je s Vladom SAD-a dogovorena potpora kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 miljuna dolara koji su dodjeljeni Hrvatskoj. ”Ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne suradnje sa SAD-om”, rekao je premijer. Dodao je kako je RH kroz ovaj program dobila već 800 milijuna eura. Čime je zaključio da se ”odnosi sa SAD-om kontinuirano unaprjeđuju”.

”MORH će nastaviti operativne razgovore sukladno potrebama HV-a”, kazao je premijer.

Osvrnuo se i na svoj posjet Sloveniji, gdje je s premijerom Robertom Golobom razgovorao o nizu tema, pa i o drugom bloku nuklearke Krško. ”Sastanak je prošao u vrlo dobroj atmosferi. Spremni su sporazumi o plinu, policijskoj suradnji. Očekujemo dolazak premijera Goloba u Zagreb tijekom svibnja”, kazao je.

Izdvojio je i temu Zakona o osobnoj asistenciji, nakon koje će ići zakon o inkluzivnom dodatku. ”Vlada je kontinurano povećavala naknade za osobe s invaliditetom”, kazao je Plenković.

Po pitanju eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave, očekuje jako dobar odaziv. ”Naši mladi dobit će i dobro opće znanje, posebna znanja i prilagođavati se tržištu rada”, najavio je.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura.

Vlada na taj način poručuje, rekao je, da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatizirana. Na dnevnom je redu i prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine, prenosi Direktno.hr

Komentari