Premijer Plenković u žestokom ratu s Anušićem: Ovo je početak obračuna u HDZ-u

Foto: Damir Krajac/Cropix

Jedna od gorućih tema među HDZ-ovcima u posljednjih nekoliko mjeseci zasigurno je ona u kojoj članstvo vladajuće strane raspravlja o poljuljanim odnosima između osječko-baranjskog župana i potpredsjednika stranke Ivana Anušića i premijera Andreja Plenkovića. Da njih dvojica teško pronalaze zajednički jezik dalo se naslutiti i prije medijskih napisa o Anušićevom bojkotu hitnog sastanka kojega je Plenković pokušavao organizirati s vodstvom svoje stranke, nedugo nakon što je priveden bivši ministar graditeljstva Darko Horvat, odnosno u kampanji za lokalne izbore kada je Anušić kao umjereni konzervativac i hrvatski branitelj jasno poručio kako je vrijeme Milorada Pupovca prošlo.

Teze su to na koje predsjednik Vlade ne može pristati jer je Pupovčev SDSS dio vladajuće većine pa je samim time iz njegova tima poručeno kako Plenkoviću sastav vlade nitko neće određivati. Kao što je iz Plenkovićeva tima uoči lokalnih izbora odbrušeno Anušiću, tako je popularni župan ovih dana odbrusio Plenkoviću. ”Neću to dopustiti”, kazao je Anušić čije su riječi usijale strasti u vladajućim redovima. Promjene izbornog zakona po kojima bi slavonske izborne jedinice ostale bez dosadašnjeg broja zastupnika posve razumljivo Anušiću ne idu u prilog, međutim, upućeni svjedoče da je ova njegova poruka znatno slojevitija od toga.

Jedan od najutjecajnijih članova stranke
”Anušić je uz Plenkovića i Jandrokovića možda jedan od najutjecajnijih članova stranke, tu eventualno možete dodati još i Olega Butkovića s kojim je Anušić prijateljski povezan, a koji s Plenkovićem također sve teže surađuje, treba znati da je Anušić operativac i čovjek od terena, simpatiziraju ga u braniteljskim udrugama, a osim toga on je na posljednjim lokalnim izborima osvojio impresivan broj glasova”, nabraja naš dobro upućeni sugovornik iz HDZ-a te dodaje da je Anušić svjestan sebe i svojih kapaciteta. ”On ne misli ići na premijersku poziciju, ali Anušić svakako može biti organizator, i glava mreže koja bi mogla ugroziti Plenkovićevu poziciju u slučaju da se unutarstranački sukobi u HDZ-u prodube, a sukobi dugo nisu bili ovako aktivni, i ovako opipljivi”, objašnjava nadalje naš sugovornik te podsjeća da korekcija Zakona o izbornim jedinicama zaista još nije provedena radi snažnog otpora iz Anušićeve Slavonije.

Kao što je poznato, ideja je bila da ostane model s postojećih deset izbornih jedinica, ali se u tom slučaju u svakoj izbornoj jedinici više ne bi biralo po 14 saborskih zastupnik, već bi se tamo gdje je depopulacija veća biralo manje zastupnika iz čega pak proizlazi da bi u Anušićevoj četvrtoj izbornoj jedinici birači mogli glasovati za 12 zastupnika, jednako kao i u 5. izbornoj jedinici koja također obuhvaća slavonske županije. Istovremeno bi 15 zastupnika, odnosno po jednog zastupnika više nego do sada birali oni koji žive u 9. izbornoj jedinici, ali i oni koji žive u dvjema zagrebačkim izbornim jedinicama. To su ideje s kojima se Anušić ne miri jer smatra da će Slavonija time biti zapostavljena, što možda i nije daleko od istine. No, u Plenkovićevom timu pitaju se što je to točno Slavonija do sada imala od svojih zastupnika.



Veliki borac za Slavoniju
”Osim Anušića koji svoje projekte oslanja na financijske injekcije iz Vlade i europskih fondova, teško je nabrojati što su točno slavonski zastupnici dobrog donijeli kraju iz kojega dolaze, pa neke od njih u Saboru nismo ni čuli, ni vidjeli”, kaže naš sugovornik blizak predsjedniku Vlade potvrđujući da Anušić doista jest burno reagirao na ovaj prijedlog, a te njegove burne reakcije premijeru Plenkoviću nisu najbolje sjele. ”Anušić diže nepotrebnu hajku, Zakon je potrebno mijenjati i po preporuci Ustavnog suda, ovo nema veze sa zakonom već je ovo pokušaj destabilizacije premijera Plenkovića kroz kojega Anušić sebe nameće kao velikog borca za Slavoniju, to što on priča možda je shvatljivo stanovnicima njegova kraja, ali ideja za koju se zalaže je protuustavna”, kaže naš sugovornik iz premijerovih redova koji smatra da je Anušiću za sada bolje da se primiri i da ne inicira dodatne sukobe s premijerom jer je u konačnici on još uvijek taj koji drži vlast u rukama.

”Plenković će promjene zakona provesti, to je neminovno, iz Anušićeva kruga već se prijetilo rušenjem Vlade i nepodržavanjem Plenkovića u vrijeme kada se radila rekonstrukcija, i kada je Plenković pokušao maknuti Tramišak, ali Plenković je po pitanju izmjena Zakona siguran, ako ga ne podrže u HDZ-u podržati će ga oni iz oporbe tu za većinu nema brige, a ako Anušić i njegovi kadrovi budu pokazivali neposluh Plenković to može riješiti izbacivanjem iz stranke. To nije model kojem je premijer sklon, ali je u svakom slučaju jedna od opcija koje mu stoje na raspolaganju”, kažu u premijerovom timu, dok iz Anušićevih redova samouvjereno poručuju kako je to opcija kojom bi Plenković sam sebi ‘pucao u koljena’. Kako će se u konačnici raspetljati ovaj HDZ-ov sukob ostaje za vidjeti, no sigurno je da su ove priče prvi opipljiv pokazatelj tenzija između Plenkovića i Anušića kojega mnogi nazivaju predstavnikom desnog krila vladajuće stranke, piše Dnevno.hr

 

Komentari