Premijer rešeta: Možemo je više nalik na neku sektu, a ne stranku! U HDZ-u nema tajnosti ni “šuć-muć”

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Tema novog izbornog zakona koju je tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru otvorila Urša Raukar Gamulin (Možemo!) potaknula je premijera Andreja Plenkovića da se obruši na stranku Možemo! usporedivši je sa “sektom koja u privatnim stanovima održava skupštine”.

Raukar Gamulin (Možemo!) kritizirala je što u radnoj skupini za krojenje izbornih jedinica sjede samo članovi HDZ-a od kojih je dvoje u obiteljskim odnosima, bez ijednog nezavisnog stručnjaka i opozicijskog predstavnika.

“To nije radio ni Tuđmanov HDZ”, ustvrdila je Raukar Gamulin pitajući premijera kada misli osnivati stručnu i neovisnu skupinu.

“Ne znam zašto konfabulirate stvari, to što HDZ kao stranka ima neku skupinu nema nikakve veze s onim što radi Vlada”, odgovorio joj je Plenković.



“Pitamo li mi Možemo imate li vi neku tajnu skupštinu u privatnom stanu gradonačelnika Zagreba? Jel to mene briga? Nije. To je vama na ponos, to je više nalik na neku sektu, a ne stranku”, dodao je Plenković istaknuvši da HDZ svaki ponedjeljak transparentno ima sastanke, nema tajnosti ni “šuć-muć”.

Vlada će uputiti zakon kada bude gotov, u roku će se uputiti u javno savjetovanje i o njemu će Sabor raspravljati i donijeti, te će se izbori održati u roku, poručio je premijer.

Raukar Gamulin ocijenila je premijerov odgovor “ispod svakog nivoa, ispod nivoa birtaškog razgovora” te odbacila tezu o nekoj tajnoj skupštini.

Na upit Željka Pavića (Socijaldemokrati) o softverima i sustavima u turizmu Plenković je kazao da ga ništa nije razumio osim da je govorio “o nekakvim softverima u turizmu” te poručio da će mu pismeno odgovoriti.

Ministar obrane Mario Banožić na upit zastupnika pohvalio se modernizacijom Hrvatske vojske, nabavom raketa Spike, vozila Patria, sustava protuzračne obrane i brodica.

“Vlada je zaustavila dugi niz godina neulaganja u Hrvatsku vojsku i pokazala da želi snažnu vojsku u cilju odvraćanja”, kazao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković hvalio je pak ulaganja u prometnu infrastrukturu naglasivši da je proteklih godina uloženo više od tri milijarde eura.

Posebno je izdvojio ulaganja u javni prijevoz na što je u Zagrebu i Osijeku, kako je kazao, dosad potrošeno više od 300 milijuna eura.

Najavio je i skoro javni poziv za nabavu autobusa na alternativni pogon, struju ili vodik. U prvoj fazu planira se nabaviti 70 takvih autobusa, a u sljedećih sedam do osam godina 200, rekao je.

Marina Miletića (Most) zanimao je HEP i sklapanje pet-ogodišnjih ugovora na što ga je ministar gospodarstva Davor Filipović uputio na upravu HEP-a.

“Ja ne odlučujem kako će se nabavljati električna energija u HEP-u nego to radi uprava i oni to neka objasne”, poručio je Filipović.

Komentari