Premještanje mine zaostale iz Drugog svjetskog rata u riječkoj luci ide po planu

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Sa zvukom sirene jutros u 06.09 označen je početak akcije premještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a zatim i njezine neutralizacije.

U tijeku su aktivnosti premještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana, a koje provode ronioci specijalne policije MUP-a. Nakon završetka te faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije.

Akcija zasad teče prema planu, priopćio je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke.

Videosnimke mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci:



Hrvatska vojska angažirana u izmještanju i neutralizaciji mine iz riječke luke

Pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u nedjelju 19. ožujka 2023. godine u akciji izmještanja i neutralizacije protubrodske mine iz Drugog svjetskog rata u području putničke luke Rijeka.

Pripadnici Hrvatske vojske s jednim sustavom bespilotnih letjelica angažirani su na nadzoru cestovnih i plovnih puteva koje je prema sigurnosnim zonama odredilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Njihov angažman započeo je u jutarnjim satima i očekuje se, sukladno iskazanim potrebama, i dalje tijekom dana.
Uoči početka samog postupka premještanja i neutralizacije mine, radi mjera sigurnosti potpuno je evakuirano tzv. crveno područje, odnosno područje uz samu riječku luku. Rriječ je o otprilike 500 osoba koje su većinom smještaj pronašle kod obitelji, prijatelja i slično, a 15-ak osoba smješteno je u riječkoj Dvorani mladosti na Trsatu gdje su pripremljeni ležajevi te okrepa.

Također, područje uz riječku luku zatvoreno je za sav cestovni, željeznički i zračni te pomorski promet, a zatvoreni su i svi gospodarski objekti. Cestovni promet u gradu teče tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma. Zatvoreni su, odnosno premješteni i željeznički te autobusni kolodvor.

Definirana je i tzv. “žuta zona” za koju je izdana preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. “Žuta zona” obuhvaća onu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

– Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad, priopćio je Stožer civilne zaštite.

Inače, cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

– Građani se pridržavaju danih uputa na čemu im se zahvaljujemo te ih pozivamo da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, i dalje pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka, priopćio je Stožer civilne zaštite.

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u “crvenoj” odnosno “žutoj” zoni, do kraja akcije 20.3. otvoren je telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473, od 8-16 sati.

Komentari