PREOKRET U AFERI ŠPIJUNAŽA U SRBIJI Sud: Optuženi nisu suradnici hrvatske tajne službe

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Došlo je do preokreta u tzv. aferi špijunaža jer je sud u Srbiji utvrdio kako nema dokaza da su Dražen Letić i Nikola Kajkić suradnici hrvatske tajne službe, piše u nedjelju Jutrnji list.

Ničim nije dokazano da je Nikola Kajkić u inkriminirano vrijeme radio za hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA). Ničim nije dokazano da je Kajkić u inkriminirano vrijeme radio za hrvatsku policiju. Nije utvrđeno u kakvoj bi vezi Branimir Glavaš bio sa SOA-om. Nejasno je kako se krivotvorenom potvrdom kojom se diskreditira hrvatski državni tužitelj pomaže rad SOA-e – ovo su, između ostaloga, zaključci rješenja drugostupanjskoga suda u Novom Sadu kojim je ukinuta nepravomoćna osuđujuća presuda dileru kokaina Draženu Letiću, kojega su srbijanska obavještajna služba (BIA) te srbijansko tužiteljstvo optužili da je bio hrvatski špijun te da je predsjedniku hrvatskoga Nacionalnoga sindikata policije Nikoli Kajkiću dostavljao sigurnosno osjetljive podatke.

Između ostaloga, potvrdu koju je u hrvatskome Saboru pokazao saborski zastupnik i optuženik za ratne zločine Branimir Glavaš, a prema kojoj je osječki tužitelj Miroslav Kraljević kao dragovoljac JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. Kako se ispostavilo, riječ je o krivotvorenome dokumentu, a Državno odvjetništvo je zbog izrade toga dokumenta pokrenulo istražne radnje protiv nepoznate osobe.Akcija Familia

Kao što je poznato, Letić je bio osumnjičen u akciji hrvatske policije Familia zbog sudjelovanja u krijumčarenju 660 kilograma kokaina, a nedavno je putem videolinka iz Beograda na osnovi nagodbe s USKOK-om i osuđen na dvije godine zatvora. Koktel-optužnica Međutim, od epizode vezane za kokain zanimljivije je ono što se s Letićem događalo u međuvremenu.

Naime, kada su započela uhićenja u akciji Familia, Letić koji ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo zatekao se u Srbiji te je na osnovi hrvatske tjeralice uhićen. No, osim po hrvatskim optužbama za kokain, Letića je srbijanska policija uhitila i zbog optužbi za špijunažu, točnije da je Kajkiću, kojega je srbijanska BIA označila kao obavještajca hrvatske SOA-e, dostavljao podatke o postupcima za ratne zločine na Ovčari, ali i da mu je dao krivotvoreni ratni put osječkoga tužitelja Kraljevića prema kojemu je Kraljević kao dragovoljac JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku 1991.

Hrvatska SOA demantirala je da su Kajkić i Letić njihovi suradnici. Međutim, prema toj “koktel-optužnici” srbijanskoga tužiteljstva za špijunažu, Letić je u studenome prošle godine na Višem sudu u Sremskoj Mitrovici bio nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora kao hrvatski špijun, a što dosad u javnosti uopće nije bilo poznato, donosi Jutarnji list.

Komentari