Prepirka Grmoje sa Zekanovićem i Mikušem na Antikorupcijskom vijeću

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Danas u podne počela je treća sjednica Antikorupcijskog vijeća oko upravljanja u Ini, na koju su na saslušanje došli bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić i bivši predstavnik radnika u NO-u Božo Mikuš.

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja na početku sjednice Vijeća izrazio je zadovoljstvo što je spremnost za dolazak na sjednicu iskazala većina pozvanih, ustvrdivši kako očito nije uspio pokušaj vladajućih da spriječe saslušanja o Ini.

Sigurno će ova saslušanja imati veliki utjecaj na rasvjetljavanje stanja u Ini i ulozi hrvatske Vlade u korupciji i mogućoj veleizdaji jer se pokazuje da se Vlada svjesno odrekla sisačke rafinerije, kazao je.

Volio bih da ovdje ispišemo povijest borbe protiv korupcije, a saslušanja dovedu do toga da se Inom upravlja na bolji i transparentniji način u korist hrvatskih nacionalnih interesa i građana, dodao je Grmoja.



Prepirka Zekanovića i Grmoje

Zastupnik Hrvoje Zekanović (HDS), pripadnik vladajuće većine, na početku sjednice u klupi je posložio izreske portreta predsjednika Republike Zorana Milanovića, čelnika Mosta Bože Petrova, te bivših ministara Tomislava Panenića i Slavena Dobrovića, jer ih, kako je rekao, Grmoja izbjegava pozvati.

– Neka se na saslušanje dovedu bivši Mostovi ministri Tomislav Panenić i Slaven Dobrović zbog gašenja sisačke rafinerije, Petrov zbog dvije milijarde kuna vezanih uz arbitražu za Inu i Zoran Milanović da javnost čuje što se događalo u klubu u Slovenskoj, zatražio je Zekanović.

– Ovo vaše izbjegavanje pozivanja ovih ljudi koji imaju informacije ili su direktno povezani s korupcijom govori o vama samima, rekao je Zekanović, dodajući da Vijeće prikriva korupciju.

Grmoja ga je optužio da radi cirkus pa predložio drugačiji dnevni red sa zaključkom da se gore navedena četvorica dovedu na saslušanje, ali kada odredi Vijeće, što je jednogla usvojeno. Grmoja je također Zekanoviću zbog upadica odredio četiri opomene i udaljivanje sa sjednice, piše HRT.

Nakon izlaganja Bože Mikuša, bivšeg predstavnika radnika u Nadzornom odboru Ine, Grmoja je ustvrdio da je Mikuš u ranijim istupima branio MOL, što je zasmetalo Mikušu i dovelo do prepirke.

– Nemojte mi stavljati u usta nešto što ja nisam rekao. Pazite, vi možete imati svoje mišljenje, ali to mišljenje ne možete stavljati u moja usta, uzvratio mu je Mikuš.

– Vi branite model upravljanja Inom i MOL, rekao je Grmoja.

– Ništa ja ne branim. Mogu vam hrpu dokumenata pokazati gdje se i napadamo, rekao je Mikuš.

Na Grmojino pitanje je li ikada javno ukazivao na vođenje kompanije koje nije bilo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, Mikuš je odgovorio da sigurno nije kao član NO-a, te da ne zna je li to učinio kao član sindikata, dodajući da ne zna na što Grmoja cilja.

Na pitanje je li ovakvo vođenje Ine od strane MOL-a dovelo do toga da je Ina jača kompanija nego što je bila kad je MOL ušao u nju 2003., Mikuš je odgovorio protupitanjem.

– Ako je Ina bila jača kompanija 2003., zašto nije modernizirala rafinerije?, upitao je.

Na pitanje je li Ina pretvorena u podružnicu MOL-a odgovorio je da nikada nije imao dojam da je Ina podružnica MOL-a.

– Ja sam imao puno sukoba s predstavnicima MOL-a po raznim pitanjima, dodao je Mikuš.

– Prestanite govoriti da ja branim MOL. Ja ne branim MOL, ja branim istinu, poručio je Grmoji.

Govoreći o modelu upravljanja Inom, spomenuo je prijedlog izmjena sustava korporativnog upravljanja Inom iz 2014. godine, koji su napravili po jedan predstavnik MOL-a i hrvatske strane.

– Da je taj prijedlog dogovoren, danas bismo imali puno bolji model korporativnog upravljanja nego je bio prije, rekao je Mikuš.

Dodao je da je do tog prijedloga došlo zahvaljujući inicijativi tadašnjeg predsjednika NO-a Siniše Petrovića. Rekao je i da je taj prijedlog trebao ići na skupštinu, ali se to nikad nije dogodilo.

– Koliko sam ja pratio medije, izgleda da ga je minirao ministar (Ivan) Vrdoljak, rekao je Mikuš.

– Imali bi danas bolju situaciju i ne bi imali toliko trvenja, ali političari ne bi imali toliko utjecaja koliko su imali do onda i mene uopće ne čudi da je to minirao gospodin Vrdoljak, rekao je.

Komentari