Presuda Sanaderu i Hernadiju postala pravomoćna

Twitter

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju INA-MOL. Time je presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu od šest godina zatvora i čelniku MOL-a Žoltu Hernadiju, koji je osuđen na dvije godine zatvora, postala pravomoćna. Hernadi je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a Sanader sada ima tri pravomoćne osuđujuće presude: u slučajevima Planinska, Fimi media i INA-MOL.

Za nepune dvije godine, Vrhovni je sud u cijelosti potvrdio prvostupanjsku presudu zagrebačkog županijskog suda. Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i šef MOL-a Zsolt Hernadi pravomoćno su krivi za korupciju kojom je upravljanje INOM prepušteno mađarskoj kompaniji.

“Ta ponašanja, osim što su protuzakonita, razaraju društvene vrijednosti i moral, ugrožavaju ljudska prava, uništavaju stabilnost i napredak države. Kada za takvim ponašanjem posegne jedan od čelnika državne vlasti, premijer jedne države, tada je to posebno neprihvatljivo”, ističe Maja Štampar Stipić, prosinac 2019., predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Sanader ima tri pravomoćne presude. Šest godina zatvora za aferu Planinska. Sedam za FIMI MEDIJU i šest za INA-MOL. Kada i presude za afere HYPO i HEP-DIOKI postanu pravomoćne, bit će mu izrečena jedinstvena kazna za sve slučajeve.



“Jedinstvena se kazna određuje na način da ona mora biti, u svakom slučaju veća od najviše pojedinačno izrečene, ali ne smije premašivati zbroj tih kazni”, pojašnjava Krešimir Devčić, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Hernadi je za davanje mita osuđen u odsutnosti. Već desetak godina za njim je raspisana međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog. Na sudu kažu da su ti međunarodni akti i dalje aktivni.

2Sada bi taj europski uhidbeni nalog trebalo zapravo formulirati na način da ga mi potražujemo zbog izdržavanja kazne zatvora od dvije godine. U ovom trenutku se Hrvatska može samo tražiti da se izvrši, odnosno da se postupi po odluci Županijskog suda u Zagrebu po izdanoj tjeralici ili europskom uhidbenom nalogu”, dodaje Devčić.

Eventualno podnesene ustavne tužbe protiv ove presude ne zaustavljaju izvršenje kazni zatvora. Teoretski, Hernadi može zatražiti i ponavljanje kaznenog postupka jer mu se sudilo u odsutnosti.

“Ali naravno, onda mora dati svoju adresu na kojoj boravi i mora dati garanciju da će se odazvati na sudski poziv. Mora se zapravo fizički pojaviti u Republici Hrvatskoj. Faktički naravno, mora se pojaviti”, naglašava Devčić.

Prije dvanaest godina tadašnja Vlada svečano je potpisala izmjene dioničarskog ugovora i INA je postala obična podružnica MOL-a. Već deset godina Mađarska se ponaša kao da Hrvatska ne postoji. Osuđenog Hernadija ne izručuje pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Komentari