Prijatelj ministra Beroša dobio stotine tisuća kuna za PR poslove u zdravstvu

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Još jedan prijatelj ministra zdravstva Vilija Beroša, odnosno njegova tvrtka, dobila je unosan posao s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Krunoslava Capaka.

Posao su dobili isključivo jednostavnim postupcima javne nabave, za koje je Beroševo ministarstvo prethodno mijenjalo interni pravilnik po kojem se provode, a svi poslovi, vezani su za komunikacijske i savjetodavne usluge.

Poslovna suradnja Beroševog Ministarstva zdravstva, ali i Capakovog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa tvrtkom Preclarus d.o.o. traje već više od godinu dana, a cijena te suradnje mjeri se u stotinama tisuća kuna, piše Telegram.

U godini dana četiri puta dobili posao

Tvrtka Preclarus d.o.o. Drenislava Žekića prema službenim podacima navedenima u registru sklopljenih ugovora Ministarstva zdravstva za prošlu godinu, četiri je puta dobila posao.



Prvi, “usluga edukacije komuniciranja u kriznim situacijama kroz komunikacijski trening” sklopljen je 13. ožujka, za koji je isplaćeno 60 tisuća kuna s PDV-om. Kako stoji u registru ugovora, trajao je do 22. svibnja.

Drugi posao, “savjetodavne i komunikacijske usluge u području odnosa s javnošću za Ministarstvo zdravstva”, sklopljen je 4. kolovoza za 48.750,00 kuna s PDV-om. Trebao je trajati do kraja godine, no izvršen je gotovo mjesec i pol dana ranije, 17.11. Dan prije toga, sklopljen je još jedan novi ugovor.

“Pružanje savjetodavnih usluga na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19” treći je posao sklopljen u istoj godini, a iz proračuna ministarstva isplaćeno je još 37.500,00 kuna s PDV-om. Kad podvučemo crtu, za savjetničke je usluge prošle godine tvrtki Preclarus plaćeno 146 tisuća kuna s PDV-om, ali poslovi su rascjepkani na tri ugovora, piše Telegram.

Radili za Imunološki i HZJZ

Tvrtka je također radila i za Imunološki zavod, za što im je prema podacima Državne riznice u dva navrata isplaćeno ukupno 137.500,00 kuna s PDV-om.

Na samu Staru godinu sklopljen je i četvrti ugovor sa Žekićevom tvrtkom koji obuhvaća savjetovanje za 2021. godinu. Tako će za 199.000 kuna bez PDV-a pružati “savjetodavne usluge na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19”. Da je cijena posla bila tisuću kuna veća, morao bi se provesti standardni, otvoreni postupak javne nabave, a ovako se, ispod 200 tisuća kuna (bez PDV-a), Zakon o javnoj nabavi ne mora primijeniti.

I za HZJZ-ove savjetodavne usluge u području odnosa s javnošću, u vrlo tijesnoj bitci, pobjedu odnijela Žekićeva tvrtka, iako nije bila najjeftinija. Bodovnu prevagu donijelo je iskustvo. Posao je vrijedan 180 tisuća kuna bez PDV-a, a uključuje pripremu konferencija za medije, organizaciju izrade priopćenja i odgovora na upite medija, savjetovanje i pripremu stručnjaka pri javnim nastupima, organizaciju oglašavanja i promocije tekuće aktivnosti i drugo, piše Telegram.

Komentari