PRIJEPORI OKO VOJSKE! Stanje u Ukrajini postalo je razlogom još jednog prijepora između predsjednika Republike i predsjednika Vlade

Stanje u Ukrajini postalo je razlogom još jednog prijepora između predsjednika Republike i predsjednika Vlade, i to nakon jučerašnje premijerove izjave da je Hrvatska vojska podignula stupanj pripravnosti. Vezano za tu, ali i temu ubrzanog primanja Ukrajine u Europsku uniju zaoštrilo se i u Saboru.

Nakon što je jučer premijer Andrej Plenković istaknuo da je Hrvatska vojska podignula stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja, iz Ureda predsjednika to opovrgavaju.

Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Dok na Pantovčaku ističu da pripravnost Oružanih snaga naređuje predsjednik na prijedlog Vlade, u MORH-u iniciranje prepirke smatraju nepotrebnim. Tvrde i da je ministar Mario Banožić jučer istaknuo da se, uzimajući u obzir obavještajne podatke, podiže stupanj zaštite Oružanih snaga te o tome informirao premijera.



– Iz konteksta izjave predsjednika Vlade i ministra obrane jasno je da se referiraju na budnost, oprez i zaštitu Oružanih snaga, a ne na formalno podizanje pripravnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

S Pantovčaka je tijekom dana stiglo još jedno priopćenje. U njemu se ističe da je Zoran Milanović, u odgovoru na ponudu da se pridruži inicijativi predsjednika nekoliko europskih zemlja, podržao kandidaturu Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji.

– Rat se događa u Europi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo, priopćeno je.

Usto, predlaže i status kandidata za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo te početak pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ističe i da Srbija mora odlučiti želi li članstvo ili ne.

Iz HDZ-a na račun Milanovićevih stajališta o Ukrajini – oštra kritika.

– Neposredno uoči ruske agresije na Ukrajinu, u ušima mnogih su njegove izjave zazvučale kao opravdanje onoga što je Putin nakon toga napravio. On je izgubio dobar dio svog međunarodnog kredibiliteta. Možda ga pokušava na ovaj način vratiti, rekao je Mario Kapulica, Klub zastupnika HDZ-a.

O predsjednikovu stajalištu mišljenje imaju i u SDP-u.

– Zašto ne bi zemlje koje žele biti članice Europske unije, ali istinski žele, bile u statusu kandidata? To je u redu. Samo moraju zadovoljiti neke uvjete. I Hrvatska je trebala. Nemojte zaboraviti koliko su nas mrcvarili, koliko su brisali pod s nama. E, pa ne može baš to tako ići, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, Klub zastupnika SDP-a.

U Vladi, pak, ističu da čvrsto podupiru kandidacijski status Ukrajine za članstvo u Europskoj uniji. Podsjećaju i da je premijer Plenković s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u prosincu potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine.

Komentari